Рівне:

Створення та просування сайтів

Як обрати молоко?

Порадниця 27-лис, 2009, 11:209 prov 1 802
Який продукт ми майже щодня купуємо в магазинах? Що є одним із найважливіших джерел поживних речовин для дітей та дорослих? Чим найпершим починають годувати дитину? Так, це молоко. Великий вибір цієї продукції пропонує Здоровий світ. Але як правильно обрати найбільш якісний продукт за прийнятною ціною, не ризикуючи при цьому своїм здоров’ям та здоров’ям своїх близьких?

Нещодавно Інститут мікробіології та вірусології ім. Д. К. Заболотного провів дослідження, за результатами якого виявилося, що не все молоко, яке нам пропонують, відповідає стандартам якості та безпеки. Купуючи дешеве молоко, ми ризикуємо своїм здоров’ям.
На жаль, більшість споживачів навіть не здогадується про критерії, за якими визначається якість продукту. Взагалі молочна сировина вищого гатунку має бути натуральною, незбираною, чистою, без сторонніх, не властивих свіжому молоку, присмаків та запахів. Кількість бактерій не має перевищувати 300 тис. на кубічний сантиметр, масова частка жиру - не менш 3,4%, білку - не менше 3%.
У досліджуваних зразках базарного молока, зокрема, було виявлено до 10 млн. мікроорганізмів у 1 мл за норми, наприклад, для першого класу - не більше 500 тис.
запорука здоров’я
Різні чинники впливають на якість молока. Це й стан здоров’я корів, адже від хворої на мастит корови не отримаєш молока вищого гатунку; якість кормів, відповідний ветеринарний догляд, чистота та дотримання санітарних умов приміщень, де утримуються тварини та багато іншого. Досить якісною є продукція невеликих ферм, які зацікавлені у створенні для себе надійної репутації.
Не останню роль відіграє й технологія обробки молока. Останнім часом набуває поширення ультрапастеризація - одна з найбільш сучасних та щадних до молока технологій.
У результаті такої обробки знищується стороння мікрофлора сирого молока, яка псує продукт, при цьому максимально зберігаються його природні корисні властивості. Важливим моментом є й те, що для ультрапастеризації використовується лише молоко вищого та першого гатунку, оскільки інше не пройде таку обробку і просто згорнеться.
Крім того, молоко має бути упаковане в асептичну картонну упаковку у герметичних умовах, що виключить можливість потрапляння бактерій ззовні та псування продукту, а також захистить молоко від руйнівної дії тепла та світла.
Молоко не має містити консервантів, а також не потребувати додаткової теплової обробки, тобто кип’ятіння.
Маркування - в маси!
Експерти давно визнали необхідність маркування продукту, адже більшість із нас далеко не завжди впевнена у якості молока, яке ми купуємо, а зробити вибір за зовнішнім виглядом упаковки стає все важчим, адже різноманітні упаковки досить часто не надають усю необхідну споживачеві інформацію.
Тому спеціальний занк, якщо він буде затверджений відповідною авторитетною організацією, наприклад, Спілкою молочних підприємців України, допоможе зорієнтуватися у “молочному морі” та не схибити, купуючи молоко.
Звичайно, українці ще не досить переймаються якістю споживаних ними продуктів. Але останнім часом спостерігається тенденція до підвищення уваги до складників продуктів, технологій їхнього виготовлення та пакування. Адже, як це не банально, від того, що ми споживаємо, залежить і стан нашого здоров’я.
купуймо якісне
Збільшення рівня уваги та вимог до продуктів і спричинило введення спеціального маркування для якісного молока. Можливо, тепер споживач замислиться, чи варто ризикувати своїм здоров’ям, купуючи продукт, який невідомо як і з чого виготовили, без відповідних знаків якості.
Маркування значно спростить споживачам вибір якісного і гарантовано свіжого молока.
Купуючи маркований продукт, споживач має право знати, що для виробництва такого молока використовували сировину лише вищої якості, а отже - найкращу. А за рахунок впровадження сучасних технологій зберігаються цінні поживні властивості, натуральність та гарантується безпечність продукту.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору