Рівне:

Створення та просування сайтів

На Рівненщині ще одне село тепер з газом

Рівненська область 04-гру, 2009, 11:589 Lobanovskiy 918
Відтепер стареньким жителям села Кунин, що Здолбунівщині, не доведеться сушити голову над заготівлею дров чи шукати інших джерел енергії. Тут щойно завершили газифікацію останньої – найвіддаленішої - вулиці з поетичною назвою Гора. Епопея з підведенням газу до села тривала довгих шість років. Але завдяки активності селян та депутатів Уїздецької сільської ради, газ в оселях кунинців нарешті з’явився.
«До кого ми тільки не зверталися: і до районного, і до обласного керівництва, і до Президента, і до голови Верховної Ради, аби допомогли з газифікацією, але з року в рік, як тільки справа доходила до виділення коштів, нас викреслювали зі списку, - пригадує голова бюджетної комісії Уїздецької сільської ради Микола Пальчевський. – Тож вирішили шукати гроші самотужки. 55 тис.грн. зібрали люди, іще понад 15 тис. грн. віднайшли в сільському бюджеті». Але, за словами депутата, на цьому поневіряння не завершилися: коли прийшов час перераховувати кошти, виникли проблеми в казначействі. Тож довелося дзвонити на гарячу лінію Кабінету Міністрів України. «І уявіть, як я був здивований, коли через два дні нам прийшла позитивна відповідь з Кабміна, і ми змогли розрахуватися з фірмою, яка прокладала газопровід», - розповідає Микола Пальчевський.
Газифікувати села Уїздецької сільради розпочали у 2003 році, на сьогодні роботи завершені на 90 відсотків. Як розповідає сільський голова Олександр Стернійчук, передусім це завдяки активності селян: «Більшість коштів, за які ми проводили газифікацію сіл, зібрали люди – це понад півмільйона гривень. 10 тис.грн. свого часу дала районна рада, іще 40 тис.грн. – обласна, виділяли кошти і з сільського бюджету, які ми заробили від продажу землі».
На Здолбунівщині процес газифікації вже вийшов на фінішну пряму. За словами депутата Рівненської обласної ради Ніни Путіліної (фракція БЮТ), в районі негазифікованими залишаються три села: Мости, Ступно та Будораж. «Ми дуже сподіваємося, що ініціатива уряду Юлії Тимошенко щодо добудови за кошти державного бюджету підвідних газопроводів високого тиску втілиться в життя. І вже найближчим часом нам вдасться підвести газ до Мостів та Ступно », - розповідає Ніна Путіліна.
Тим часом, журналістів цікавило й інше: чому, коли в державі готуються переходити на альтернативні джерела енергії, селяни з нетерпінням чекають газифікації? На що кунинці відповідають: обігрів однієї хати обходиться максимум у півтори тисячі гривень у рік. А от заготовити машину дров чи торфобрикету для сільських пенсіонерів проблематично. Крім того, старенькі сподіваються, що з появою газу в село потягнуться і молоді сім’ї.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору