Рівне:

Створення та просування сайтів

Армія формує характер

Особливий погляд 10-гру, 2009, 09:459 prov 1 742
Служба в армії – це важливий крок у житті кожного юнака. Одягнувши мундир із погонами і взявши до рук автомат, вчорашній хлопчик стає справжнім чоловіком. Проте сьогодні військова служба дещо втратила свій авторитет та престиж в очах потенційних офіцерів. І зараз слово “армія” викликає скоріш запитання “як можна відкосити від служби?”, аніж бажання служити в лавах Збройних сил України.
Багато сучасних юнаків вважають, що військова служба – це марна трата часу і здоров’я, адже українська армія вже давно відійшла від свого основного призначення і нічого хорошого дати молоді, у принципі, не може. Проте, на думку людей старшого покоління, які вже відслужили, і самих військових, служба в армії – це обов’язок кожного юнака, і нічого страшного, а тим паче поганого, в ній немає, радше навпаки.
Розповісти про військову службу в Україні погодився військовий комісар Рівненського обласного військового комісаріату, полковник Дмитро Оксенюк. На його думку, військова служба має бути обов’язковою.
– Армія дає можливість стати мужнім, сильним, справжнім чоловіком, – вважає Дмитро Оксенюк. – Адже служба виховує людину, загартовує характер, виробляє кмітливість, відповідальність, хороші манери. Цей призов був особливим: з’явилася тенденція, що хлопці самі хочуть йти в армію. Адже зараз для того, щоб працювати в силових структурах, в охоронних фірмах чи в банках, необхідна наявність військової служби. І особливо на службу хочуть призовники, які мають вищу освіту — будь-який керівник, що має армійський досвід, швидше прийме на роботу людину після військової служби.
– Яка кількість цьогорічних осінніх призовників?
– Восени 2009 року військкомат Рівненської області, згідно з визначеним завданням, направив до лав Збройних сил України 710 призовників, хоча придатними до служби було визнано 1400 юнаків, стан здоров’я і моральний стан яких відповідав усім вимогам. Для частин безпосередньо підпорядкування сухопутних військ направлено 354 чоловіки, для повітряних – 53, для внутрішніх військ – 125 і на спеціальну службу транспорту – 45. Надалі кількість призовників буде збільшуватися, і служити зможуть усі бажаючі, які будуть відповідати вимогам.
– Як часто зустрічаються ухиляння від служби?
– Були, є і, напевно, будуть. Адже це люди, які ще не усвідомили себе, або ще життя не поставило їх на місце. Тому в подальшому, я думаю, буде таке законодавство, згідно якого людина не зможе досягнути висот, удосконалити себе без армії. Якщо ж хлопці навчаються у вузі, згідно з законом України про проходження військової служби, вони отримують відстрочку від армії до закінчення навчання.
– Чи є в Рівному контрактна служба?
— Контрактна служба є. Потрапити на неї може будь-який чоловік до 35 років. Але спочатку претендентам потрібно пройти навчання у військових підрозділах “Десна” і “Полтава”. Після чого вони направляються для подальшого проходження служби. Перший контракт передбачає 3 роки на рядових засадах.
– Чому ви вирішили стати військовим?
– Це була моя дитяча мрія — стати військовослужбовцем, офіцером. Тоді професія військового була престижною і відносилася до еліти. Я закінчив Одеське вище командне артилерійське ордеру Леніна училище імені М. Фрунзе. Звичайно, були труднощі, гарнізони, але служба залишила по собі лише позитивні враження, я б і зараз її повторив.
Проте, незважаючи на всі позитивні сторони військової служби, деякі юнаки все-таки не поспішають в армію. Чому?
Роман С., 22 роки:
“Я проти служби в армії в такому вигляді, якою вона є нині. Адже в цивілізованих єврокраїнах служба добровільна і високооплачувана. А в нас – це безтолкове витрачання власного часу. Армія потрібна тим, хто мріє працювати в міліції, або про кар’єру військового, а не всім поголовно. На щастя, я до цієї категорії людей не належу... “
Вадим Р., 19 років:
“Якщо була б людська армія, то я служив би, адже, армія загартовує характер, тіло і розум, хотілося б постріляти зі справжньої зброї, та всяке таке.... А дачі будувати я не збираюсь. Звичайно, наявність військової служби взагалі потрібна, та те, що з нею зробили наші політики, це просто жах”.
Звичайно, не всі хлопці не хочуть в армію, та тільки військова служба в Україні у такому вигляді, як є зараз, їх не дуже приваблює…
Олег М., 21рік:
“Я хочу в армію.... але не піду. Тому що сучасна військова служба — це просто втрата часу і здоров’я. На мій погляд, служба потрібна, але було б набагато краще, якби в армію призивалися бажаючі, не всі поголовно. Адже від того, яка буде армія, залежить війскова міць держави, але яка може бути міць, якщо ти тут примусово”.
Інші, незважаючи на політичні умови та порядки в армії, все одно готові відстоювати “честь і гідність” мундира.
Роман М., 19 років:
“Я хочу служити в армії тому, що вона виховує характер, загартовує, зміцнює фізично. На мою думку, кожен хлопець має через це пройти, і якщо не зламається, то після служби стане справжнім чоловіком”.
До речі, Президент України Віктор Ющенко заявив, що 2009 рік буде останнім роком загального призову до лав Збройних сил України. Тож ті, які так старанно ухилялися від служби, зможуть полегшено зітхнути. Але перед тим, як остаточно відмовлятися від армійського досвіду, юнакам варто пам’ятати, що армія накладає відбиток на все життя, формує характер, навіть певною мірою визначає майбутнє і допомагає працевлаштуватися. До того ж, дівчатам так подобаються чоловіки у формі, а рік часу на самовдосконалення і зміцнення духу — не так уже й багато.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору