Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненські рятувальники МНС вшанували учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи

Рівненська область 14-гру, 2009, 13:299 prov 989
14 грудня в Головному управлінні МНС у Рівненській області з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС віддавали хвалу та шану героям-ліквідаторам. Тимчасово виконуючий обов’язки начальника ГУ МНС полковник служби цивільного захисту Сергій Соломчук вручив відомчі відзнаки тим, хто пішов у ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті. Двоє рівненських ліквідаторів були нагороджені Почесними грамотами МНС, ще троє – грамотами Головного управління МНС у Рівненській області.
Про це повідомляє підполковник служби цивільного захисту Віктор Козак, помічник начальника ГУ МНС у Рівненській області.


Виступаючи перед учасниками святкового зібрання, заступник начальника ГУ МНС полковник служби цивільного захисту Анатолій Полюшкевич, учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, зазначив, що Рівненська область відноситься до найбільш постраждалих регіонів України. І навіть через такий проміжок часу ми, нажаль, маємо змогу спостерігати за тими неприємними наслідками, які залишив після себе Чорнобильський атом.
„Більш як 300 населених пунктів північних районів Рівненщини віднесено до зони радіоактивного забруднення. Загальна площа ураженої території займає понад 11 тисяч квадратних кілометрів, що становить більше половини обласної території. Радіаційного забруднення зазнали 290 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь та 654 гектари лісових масивів. А загальна чисельність людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи сягає понад 400 тисяч дорослого населення та близько 140 тисяч дітей.”
Серед 4-х тисяч 792-х ліквідаторів з Рівненської області у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи активну участь приймали вогнеборці та рятувальники. Їх було 85 чоловік. Нарівні з іншими вони виконували різноманітні завдання, котрі нерідко потребували надлюдських зусиль: це і відкачування радіаційно-забрудненої води з-під реактора, що загрожував водневим вибухом і подолання пожежі в кабельних тунелях 23 травня 1986 року тощо. Багато сил наших земляків затрачено на проведення дезактиваційних робіт, забезпечення протипожежного захисту самої станції та 30-кілометрової зони.
На сьогоднішній день 72 ліквідатори наслідків аварії на заслуженому відпочинку, у всіх спостерігається погіршення стану здоров’я, їх продовжують турбувати хвороби, а деяким встановлено інвалідність. Проте, 10 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і далі продовжують нести службу в структурі МНС Рівненщини. На жаль, троє наших земляків вже відійшли у вічність – це Володимир Намінський, Володимир Зазикін та Володимир Долбієв. Вони з честю виконали свій професійний обов’язок і пам’ять про них назавжди залишиться в серцях рівненських вогнеборців.
На зібранні рятувальників був присутній голова громадського об’єднання Рівненської області „Союз. Чорнобиль.” Георгій Хиля. Він висловив щиру вдячність усім ліквідаторам, що ризикуючи власним життям і здоров’ям, гідно виконували всій службовий та громадянський обов’язок, рятуючи тим самим людство від неминучої катастрофи. „Кожен із вас працював самовіддано, покладаючи на вівтар Вітчизни свої знання, сили і здоров’я. Велика вдячність за це всім вам! Щиросердно дякую чорнобильцям за їхній подвиг, бажаю здоров’я, благополуччя та довгих років життя!” - наголосив Георгій Хиля.
По завершенню урочистих зборів керівництво Головного управління МНС у Рівненській області вшанувало пам’ять колег-ліквідаторів покладанням квітів до пам’ятника Жертвам Чорнобильської катастрофи.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору