Рівне:

Створення та просування сайтів

На Рівненщині найбільш провокуючим «фактором» сімейних дебошів є алкоголь

Рівненська область 14-гру, 2009, 13:399 prov 1 036
З метою протидії всім формам насильства, забезпечення прав людини, ужиття додаткових заходів щодо виконання Закону України від 15 листопада 2001 року «Про попередження насильства в сім'ї», попередження злочинних проявів, які виникають у результаті протиправного розв’язання тривалих сімейних конфліктів між правопорушником і потерпілим з 28 листопада до 7 грудня 2009 року на теренах Рівненщини, в тому числі й обласного центру, проводилися оперативно-профілактичні заходи «Побут».
Про це повідомляє Тетяна Гордійчук, помічник начальника Рівненського МВ УМВС по взаємодії з громадськістю та ЗМІ.


Нагадаємо, що, згідно із законодавством, насильство в сім'ї — це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю. На жаль, сьогодні існує багато сімей, де чоловік б’є дружину або вона його, батьки-алкоголіки піднмають руку на своїх дітей, а дорослі «чада» – на старенькіх батьків. Отже, жертвою домашнього насильства може стати будь-хто.
Найбільш провокуючим «фактором» сімейних дебошів є алкоголь. У стані алкогольного сп’яніння людина стає більш агресивною, некерованою, вона неадекватно реагує на зауваження та здатна на страшні вчинки, про які згодом буде шкодувати. Часто першою особою, яка спілкується з жертвою домашнього насильства, є дільничний інспектор міліції. Досить багато людей, особливо жінок, над якими чинять насильство, не наважуються повідомляти про це правоохоронцям, оскільки побоюються помсти кривдника. Так Лариса (ім’я змінено) п’ять років терпіла вдома нелюда, який знущався над нею – ображав психологічно, фізично та постійно погрожував фізичною розправою. Останньою краплею стала подія, яка трапилася 2 грудня. Жінка була на роботі, її не хвилювало передчуття чогось лихого, як раптом пролунав дзвінок мобільного телефону. У слухавці Лариса почула стривожений голос сина, який просив терміново приїхати додому. Вона довго не роздумувала, викликала таксі і поспішила до своєї оселі. Вхідні двері в квартиру були відчинені. Це дуже здивувало жінку, але те, що вона побачила в кімнаті, шокувало її. Закривавлений син тримав її чоловіка, який лежав на підлозі. Лариса, не гаючи часу, викликала «швидку» допомогу та правоохоронців. На місце події прибув дільничний інспектор міліції Василь Никитюк та інспектори роти патрульної служби. Чоловік почав з’ясовувати стосунки з працівниками міліції, лаятися та розмахувати кулаками. Згідно із Законом України про міліцію (статтями 12,13 та 14), міліціонери одягнули на дебошира наручники, після чого його доставили на дільничний пункт міліції для складання адміністративного протоколу за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Вчинення насильства в сім’ї або невиконання захисного припису).
Як потім з’ясувалося, чоловік перебував у стані сильного алкогольного сп’яніння. Повернувшись додому, він почав з’ясовувати стосунки з 21-річним сином і в якусь мить вдарив останнього молотком по голові. Під час спілкування з дільничним інспектором дебошир нібито заспокоївся і розслабився, а потім зірвався і навтьоки… Інспектор кинувся за ним, та утікач зненацька зупинився й вдарив правоохоронця кулаком в голову так, що виступила кров. 53-річного рівнянина міліціянти доставили в Рівненський міський відділ міліції. Тепер йому доведеться відповідати ще й за опір працівникові правоохоронного органу (згідно зі статтею 342 Кримінального кодексу України). Це вже не перший випадок у Рівному, коли правоохоронець, захищаючи іншу родину від домашнього насильства, жертвує своїм здоров’ям.
Загалом під час операції «Побут» працівники міліції склали 40 адміністративних протоколів про адміністративні правопорушення згідно зі статтею 173-2 КУпАП (Вчинення насильства в сім’ї або невиконання захисного припису) та 116 адміністративних протоколів згідно зі статтею 178 КУпАП (Розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і поява в громадських місцях у п’яному вигляді).
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору