Рівне:

Створення та просування сайтів

Друге життя водоканалу

Особливий погляд 17-гру, 2009, 10:279 prov 2 479
“Рівнеоблводоканал” успішно відновив свої позиції і працює в нормальному режимі. На сьогодні фінансовий стан підприємства стабільний, колектив працює над підвищенням надійності роботи систем водопостачання та водовідведення, поліпшенням якості послуг, зниженням споживання електроенергії, а також запровадженням новітніх технологій, без яких неможливий подальший розвиток галузі.
Наразі підприємство немає заборгованостей, регулярно виплачує заробітну плату та надає абонентам якісні послуги з водопостачання. Незважаючи на те, що навколо “Рівнеоблводоканалу” останнім часом був великий ажіотаж, зумовлений появою нового директора та інших робочих питань, це не стало на заваді роботі, а навпаки — підвищило її якість.

Що зроблено
у 2009 році?
2009 рік виявився нелегким, проте продуктивним для “Рівнеоблводоканалу”. За поточний рік підприємство переклало до 4 кілометрів водопроводу різних діаметрів, зробило ряд засивок в Рівному та значно покращило водопостачання.
Нині обласна рада виділила з бюджету 601 тисячу гривень — на ремонт очисних споруд та заміну водопроводу Новодвір – Боярка. Адже через тривалий термін експлуатації (37 років) цей водогін практично вийшов із ладу і до останнього часу знаходився в поганому технічному стані. Нині ж ці роботи успішно завершено, і вже можна побачити їх результати.

Реконструкція
водопроводу
“Рівнеоблводоканал” прогресивно та швидко працює. Адже за доволі короткий термін — три дні, завершено прокладення водопроводу довжиною 606м із поліетиленових труб діаметром 315мм, що прокладався всередині водоводу діаметром 530мм, який забезпечує водопостачанням мікрорайон “Ювілейний“. А також було проведено заміну водопроводу по вул. Будівельників. В місті постійно проводяться ремонтні роботи водопроводу, каналізаційних мереж з їх модернізацією. Зокрема, проведено ремонтні роботи на каналізаційних та водопровідних насосних станціях підприємства, що знаходяться по вул.Замкова (каналізаційна насосна станція №1), по вул.Набережна (каналізаційна насосна станція №3) та по вул.Чорновола (насосна станція ІІ-ІІІ підйому).
За цей рік також привели в нормальний санітарний стан КНС1. На підприємстві постійно тривають ремонтно — відновлювані роботи із заміни старих мереж. Так, наприклад в березні цього року було замінено колектор діаметром 830 міліметрів на території ВАТ “Рівнеазот” на станції Заводська.

енергозбереження
Велика увага приділяється заходам з енергозбереження. Нині на підприємстві розроблено і вже впроваджено програму енергозбереження, яка реально працює і допомагає економити. Якщо в 2006 році підприємство використовувало 4 мільйони кіловат, то сьогодні це 3 мільйони 100. В цілому змінено схему водопостачання в районі Боярки і водопровідної насосної станції “Київська”. В результаті воду стали подавати споживачам цілодобово, а кількість спожитої електроенергії зменшилась на 10-15%.

Злісні боржники
відключаються
від водопостачання
Підприємство проводить роботи з відключення боржників від системи водопостачання та водовідводу. Наразі вже відключено 214 боржників, сума боргу яких становить 570 тисяч гривень. При цьому заборгованість населення складає 11 мільйонів гривень, а підприємства Рівненщини заборгували 12 мільйонів гривень. Серед них 6 мільйонів заборгувало “Комуненерго”, яке було передане в оренду.

Тримаємо марку –
рівняни п’ють
екологічно чисту воду
“Рівнеоблканал” постійно контролює за якістю питної води. Хіміко-бактеріологічна лабораторія підприємства щоденно відбирає та проводиться контроль якості питної води по всіх водопровідних насосних станціях (ВНС) та водопровідній мережі Рівненщини. Одночасно ведеться суворий лабораторний контроль за знезараженням питної води, яка подається в резервуари чистої води (РЧВ), та відповідністю її якості гігієнічним вимогам ГОСТу 2874-82. Підприємство також впровадило нову технологію знезараження питної води гіпохлоритом натрію марки “А”, яка дозволила відмовиться від використання хлору. Отже, рівняни можуть бути спокійними, адже п’ють екологічно чисту воду.

Реконструкція
каналізаційних очисних споруд
Проте головним із наболівших питань є очистка стоків. Адже очисні споруди “Рівнеоблканалу” розраховані на 25,0 тис. м3/добу, а решта 50,0 тис. м3/добу переважно викачуються на очисні споруди ВАТ “Рівнеазот”, які знаходяться в аварійному стані.
Але проведені розрахунки показали, що вартість будівництва нових каналізаційних колекторів довжиною 36,0 км орієнтовно становить близько 70% вартості будівництва нових від будівництва очисних споруд. Тож у Рівному склалася вкрай напружена ситуація з відведенням та очищенням стоків і гостро стоїть питання щодо будівництва своїх очисних споруд, або будівництво напірних ниток на території ВАТ “Рівнеазоту”. Їх вартість складає 70% вартості від будівництва очисних споруд. Як далі складеться ситуація з очисними стоками, поки що важко сказати, але зі свого боку “Рівнеоблканал” зробить все можливе для забезпечення нормальної життєдіяльності міста та каналізаційних очисних споруд. Та поки що реконструкція діючих КОС з доведенням їх до необхідної потужності для очищення стоків міста є найбільш раціональним варіантом.

“Рівнеоблводоканал” –
від учора до сьогодні
Історія водопостачання Рівного бере свій початок у ХІХ столітті. Саме тоді в місті з’явились перші бурові свердловини з ручним поршневим забором води. “Рівнеоблводоканал” створено у 1928 році. З того часу підприємство, постійно розвиваючись, вірою і правдою служить рівнянам. Нині воно обслуговує мешканців міста Рівне, селищ міського типу Квасилів та Гощу, а також села Рівненського, Здолбунівського та Гощанського районів Рівненської області.
Підприємство експлуатує 107 артезіанських свердловин, три станції знезалізнення з 20 фільтрами, 7 водопровідних насосних станцій, а також 183 км водогонів і 200 км водопровідних розподільних мереж, 17 резервуарів різного типу для збереження і накопичення чистої води. Підприємство експлуатує також 203 км каналізаційних мереж різних діаметрів, у тому числі 62 км напірних колекторів. Стічні води перекачуються 17 каналізаційними насосними станціями і одною головною каналізаційною насосною станцією. Очищуються вони на трьох власних очисних спорудах в м. Рівне, смт Гоща та смт Квасилів. При цьому треба підкреслити, що 70% стоків м. Рівне доводиться перекачувати на очисні споруди ВАТ “Рівнеазот”.
Особливе місце в системі “Рівнеоблводоканалу” займає 17-кілометровий Новомилівський водогін. У 1997 році він вичерпав свій термін експлуатації. Замінили його новими трубами діаметром 500 мм в рекордно короткий термін – 2 місяці (листопад-грудень). До будівництва було залучено майже всі великі будівельно-монтажні управління, підприємства та організації міста.
У 2005 році підприємство очолив Володимир Хомко. Під його керівництвом за 2005-2007 роки всі показники виробничої діяльності підприємства значно покращились. Стабілізувалась ситуація в колективі, припинилась плинність кадрів. Робітникам без затримки виплачується заробітна плата, своєчасно платяться всі податки.
На підприємстві впроваджено технологію відновлення трубопроводів без заміни труб – шляхом нанесення цементно-піщаного покриття на сталеві трубопроводи діаметром 400-600 мм. Разом з антикорозійним захисним ефектом покращились гідравлічні властивості трубопроводів і значно продовжено термін їх експлуатації. Трубы ту 14 3 190 купить.
Також підприємство затвердило нові економічно обґрунтовані тарифи на послуги з водопостачання і водовідведення. При цьому було зроблено все можливе для захисту споживачів. До речі, ці тарифи – одні з найбільш низьких у регіоні!
Нині ж підприємство працює на повну потужність, забезпечує регулярне водопостачання населенню і надає робочі місця 718 людям. Погодьтеся, ці показники говорять самі за себе, адже в сучасній економічній і політичній ситуації дуже важко триматися стабільно і впевнено.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору