Рівне:

Створення та просування сайтів

Кількість звернень з приводу насильства у сім’ї зростає

Актуально 17-гру, 2009, 10:459 prov 2 821
Кількість звернень  з приводу насильства у сім’ї зростає


Незважаючи на зусилля світової спільноти з подолання насильства у сім’ї, ця проблема й досі залишається актуальною. Нещодавно завершилась щорічна Всесвітня акція “16 днів проти гендерного насильства”, у рамках якої відбулося чергове засідання Рівненського прес-клубу. Обговорення проблеми зачепило незвичний досі ракурс: почастішали випадки насильства з боку жінок по відношенню до чоловіків.
Якщо раніше питання насильства автоматично передбачало знущання чоловіків над жінками, то останнім часом нерідко спостерігаються прояви жіночої агресії. Та все ж основна проблема – захист слабкої половини. Головними причинами дедалі більшого розповсюдження фактів насильства фахівці вважають побутові проблеми, економічну кризу, алкоголізм та наркоманію. Крім того, якщо говорити про нашу країну, до супутніх соціальному насильству явищ можна віднести поширення пропаганди насильства та жорстокості, відсутність соціальних ідеалів, збільшення кількості неформальних шлюбів, матеріальну залежність від партнера, слабку державну підтримку та інше.
— Насильство сьогодні чиниться повсюди. На даному етапі в Україні визначено кілька найгостріших форм насильства: економічна, фізична, психологічна та сексуальна форма. Підсвідомо насильство починає проявлятися з планування народжувати хлопчика чи дівчинку, — зазначила експерт з питань запобігання насильству “Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні” Світлана Павлиш. — За офіційними даними, кожна п’ята жінка стає жертвою зґвалтування або ж спроби цього вчинку. Саме тому у 2008 році ООН закликали започаткувати кампанію проти національного насильства.
В Україні національна кампанія “Стоп насильству” стартувала 14 квітня, після чого було прийнято відповідне законодавство, до боротьби з цим явищем залучаються чоловіки та проводиться спеціальна підготовка дільничих інспекторів міліції, яким доводиться першими спілкуватись із жертвами насильства та їх кривдниками.
— Прикро, що за насильство у сім’ї відповідальність передбачена невелика, — зауважив помічник Міністра внутрішніх справ України В’ячеслав Свірець. — Та й дієвих методів поки немає, адже самі жертви просять не застосовувати штраф, який доводиться віддавати із бюджету сім’ї.
Як зазначив старший інспектор відділу дільничих інспекторів міліції Управління громадської безпеки УМВД України у Рівненській області, майор міліції Олег Шандрук, у 2009 році кількість звернень громадян з приводу насильства у сім’ї збільшилася втричі, на профілактичний облік за насильство у сім’ї поставлено 3290 осіб у Рівненській області. 6% із них – жінки, всі інші – чоловіки.
Одним із перших чинників насильства стає зловживання алкоголем, однак Закон не передбачає примусового лікування, а це призводить до безкарності кривдників і розпачу потерпілих.
— Раніше ми шукали притулку для потерпілих, у той час коли кривдники залишалися вдома і пропивали спільно нажите майно, — розповіла на засіданні прес-клубу голова правління Центру підтримки громадських ініціатив “Чайка” Лариса Гунько. — Тепер пропонується втілювати програму психокорекції. Однак спеціалістів для такої психологічної роботи просто не вистачає. Та й немає сенсу робити психокорекцію тим, хто все ще залежить від алкоголю чи наркотиків.
У будь-якому випадку, обговорення проблеми, пошук шляхів її вирішення, серед яких правове регулювання та формування громадської думки, подолання гендерних стереотипів – реальний крок для припинення насильства у сім’ї та збереження прав людини.
Аліна ІСАЙЧЕНКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору