Рівне:

Створення та просування сайтів

У Хмельницькому вшанували пам'ять В'ячеслава Чорновола

Хмельницька область 25-гру, 2009, 09:189 Lobanovskiy 1 129
24 грудня у Хмельницькому вшанували пам'ять відомого українського політика, державного діяча, публіциста і журналіста, лідера Народного Руху України, Героя України В’ячеслава Чорновола. Сьогодні йому б виповнилося 72 роки.
Про це Провінційці Хмельницька обласна рада.


До пам'ятника засновнику Народного Руху України поклали квіти начальник управління з питань розвитку місцевого самоврядування виконавчого апрату обласної ради Микола Панасюк, Хмельницький міський голова Сергій Мельник, секретар міської ради Валерій Лєсков, керуюча справами виконавчого комітету Людмила Черевченко, молодь та громадськість міста.
В’ячеслав Чорновіл народився в родині сільських вчителів в селі Єрки Черкаської області. У 1955 році закінчив Вільхивецьку середню школу із золотою медаллю. В тому ж році Чорновіл вступив на філологічний факультет Київського державного університету ім. Тараса Шевченка, пізніше перевівся на факультет журналістики.
З липня 1960 до травня 1963 років В’ячеслав Чорновіл працював на Львівській студії телебачення. Почав виступати як літературний критик, досліджуючи творчість Т.Шевченка, В. Самійленка, Б. Грінченка.
В’ячеслав Чорновіл брав активну участь у діяльності Київського клубу творчої молоді, української суспільно-культурної організації, що стала осередком молодої української інтелігенції, т.з. шестидесятників. Разом з І. Світличним, І. Дзюбою, Є. Сверстюком, А. Горською, М. Плахотнюком, Л. Танюком, В. Стусом, В’ячеслав Чорновіл був одним з лідерів та активним діячем дисидентського руху.
В’ячеслав Чорновіл був одним із ініціаторів створення Української Гельсінської Групи. Видавав самвидавний «Український Вісник»
Був декілька разів ув’язнений за «антирадянську пропаганду». Покарання у 1967–1969, 1972–1979, 1980–1988 роках відбував у таборах суворого режиму та на засланні.
З 1990 року був обраний депутатом У 1991 році був кандидатом у Президенти України і досяг другого місця. Верховної ради. З 1992 року В’ячеслав Чорновіл очолив Народний Рух України.
Загинув у 1999 році за нез’ясованих обставин у автокатастрофі.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору