Рівне:

Створення та просування сайтів

У Чернівцях проведено фотофіксацію 25 відсотків пам’яток та цінної забудови будівель історичного центру

Чернівецька область 11-січ, 2010, 13:599 Lobanovskiy 1 002
На виконання Комплексної Програми збереження історичної забудови Чернівців на 2009-2015 роки у місті розпочата робота з розробки кольорових розгорток площ, проведено фотофіксацію 25 відсотків пам’яток та цінної забудови будівель історичного центру. До проведення цієї роботи, яку заплановано значно активізувати у цьому році, залучатимуть під час виробничих практик студентів архітектурних факультетів політехнічного технікуму та національного університету ім. Ю.Федьковича. Про це повідомила начальник відділу охорони культурної спадщини міської ради Олена Пушкова.

Торік у Чернівцях підготовлено до укладання 45 охоронних договорів на режим використання приміщень пам’яток архітектури (у 2006 році укладено 63 охоронні договори, у 2007 році – 76, у 2008 році – 33), за порушення вимог збереження історичного ландшафту до адміністративної відповідальності притягнуто 23 фізичних особи та підприємців, проведено обстеження технічного стану 75 будівель – пам’яток архітектури та цінної забудови міста, здійснено перевірки виконання ремонтно-реставраційних робіт приміщень пам’яток національного та місцевого значення (Художнього музею на Центральній площі,10, Чернівецького академічного музично-драматичного театру ім.О.Кобилянської на Театральній площі,1, Чернівецької обласної філармонії на площі Філармонії,10, Чернівецької філії Національного банку України на вул.Кобилянської,1 та ін.), підготовлено 183 примірники облікової документації на об’єкти культурної спадщини в електронному вигляді, проведено інвентаризацію та обстеження технічного стану пам’ятників монументального та садово-паркового мистецтва міста. Розпочата робота із систематизації необхідних матеріалів щодо створення Програми електронної бази даних та паспортизації пам’яток архітектури історичного центру Чернівців, до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, як пам’ятки архітектури місцевого значення, внесено 30 об’єктів культурної спадщини на вул. О.Кобилянської та 3 пам’ятки історії, пов’язані з життям та діяльністю письменників О.Кобилянської та Ю.Федьковича, місця їх поховань на території історико-культурного заповідника «Кладовища по вул. Зеленій». Інститутом «Укрзахідпроектреставрація» розроблено 4 історико-містобудівних обґрунтування реконструкції та реставрації об’єктів в межах історичних ареалів міста.

Спільно із вищим художнім професійним училищем №5 розпочата робота з відтворення втрачених елементів оздоблення фасадів в межах центрального історичного ареалу. На базі приватного підприємства “Реставраційні майстерні “Грац” створено банк інформації втрачених елементів архітектурного оздоблення пам’яток. Так, завдяки напрацьованим матеріалам силами дирекції Чернівецького обласного училища мистецтв ім. С.Воробкевича відновлено втрачені балконні кронштейни на будівлі пам’ятки архітектури на вул. П.Ончула, 6.

У міському бюджеті на 2010 рік буде передбачено кошти на розробку наукових обґрунтувань меж і режимів використання буферної зони номінаційного об’єкта ЮНЕСКО – Резиденції буковинських митрополитів Буковини і Далмації, викуп облікової документації пам’яток архітектури Чернівців, розробленої Львівським інститутом “Укрзахідпроектреставрація” та фінансування заходів “Комплексної програми збереження історичної забудови міста Чернівців на 2009 – 2015 роки”.

Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин та відділу охорони культурної спадщини доручено до 1 липня ц.р. розробити та підготувати на засідання сесії міської ради пропозиції щодо затвердження меж та режимів використання буферної зони номінаційного об’єкта ЮНЕСКО – Резиденції митрополитів Буковини і Далмації, до 1 квітня утворити координаційно-наглядову раду для забезпечення ефективного управління реалізацією Програми.

Спільно із Чернівецькою обласною організацією Національної Спілки архітекторів України заплановано також до 1 липня провести моніторинг щодо якості виконання робіт та підготувати пропозиції щодо призупинення дії ліцензій недобросовісним виконавцям робіт, а районним в місті радам доручено забезпечити відновлення втраченого ліпного декору при виконанні ремонтних робіт на фасадах будівель в межах історичних ареалів та передбачити участь представників відділу пам’яток архітектури при прийнятті та актуванні зазначених робіт.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору