Рівне:

Створення та просування сайтів

Захворюваність на цукровий діабет зростає

Суспільство 14-січ, 2010, 09:549 prov 1 455
Діабет – одне з найпоширеніших захворювань у світі і серед причин смерті займає третє місце після серцево-судинних та онкологічних хвороб. За даними ВООЗ, за останні десятиріччя кількість хворих на цукровий діабет у країнах світу зросла в 1,5-2 рази і коливається в середньому від 1,5 до 3-4%, а в розвинутих країнах світу – до 8-10%. Кожні 10-15 років кількість хворих подвоюється. На сьогодні у світі майже 180 млн. хворих на цукровий діабет, а за прогнозами спеціалістів, у 2010 році ця цифра сягне 230 млн.
Показник захворюваності на цукровий діабет за останні роки значно зріс у всіх регіонах України. Зокрема на Рівненщині тенденція до зростання спостерігається в Сарненському районі. Якщо у 2007 році кількість хворих становила 1558 людей, у 2008 році – 1815, то за 11 місяців 2009 року на обліку у районі знаходиться 2179 хворих на цукровий діабет, в тому числі 14 дітей.
У структурі загальної захворюваності населення району патологія ендокринних органів і тканин займає четверте місце. При цьому кожна третя особа з ендокринним захворюванням страждає на цукровий діабет. Щороку збільшуються видатки для проведення заходів з профілактики, діагностики та лікування хворих. На черговій сесії Сарненської районної ради затвердили комплексну програму “Цукровий діабет” на 2010 – 2013 роки. Мета: реалізація державної політики у сфері охорони здоров’я населення, спрямованої на профілактику, діагностику та лікування хворих на діабет, а також запобігання та зниження рівня захворюваності. Районна програма спрямована на здійснення профілактичних, психологічних, санітарно-освітніх заходів щодо попередження захворюваності населення району на цукровий діабет, удосконалення ендокринологічної служби, а також вирішення питання забезпечення хворих інсуліном, цукрознижуючими препаратами, а хворих на нецукровий діабет – препаратами десморесину. Виконання програми дасть змогу знизити рівень захворюваності та смертності, покращити діагностування захворювання, зменшити кількість випадків гангрен, зумовлених діабетом, а також збільшити кількість хворих на цю недугу дітей, які пройшли оздоровлення у спеціалізованих санаторіях та оздоровчих центрах, забезпечити належний рівень обізнаності населення стосовно проблем виникнення данного захворювання. Також в районі створено електронну базу даних реєстру хворих на цукровий діабет, списки яких щоквартально корегують.
Фінансування цієї програми здійснюватиметься відповідно до законодавства за рахунок коштів районного бюджету. Орієнтований обсяг фінансування програми становить 665, 2 тис. грн.
Вікторія РИЧКО,
Сарни.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору