Рівне:

Створення та просування сайтів

На Рівненщині рятувальники МНС опікуються безпекою громадян на водних об’єктах в зимовий період

Рівненська область 14-січ, 2010, 12:289 Lobanovskiy 1 013
На теренах Рівненщини протікає 171 річка, розташовано 13 водосховищ, 52 озера та 561 ставок. Річки та озера вкрилися кригою, а любителі зимової риболовлі вже давно розпочали свій „екстремальний” відпочинок. Однак, слід констатувати, що такий відпочинок, нажаль, нерідко закінчується трагічно. В минулому році на Рівненщині у воді загинуло 54 людини, із них 6 дітей. Водяна стихія забирає, як правило життя у тих, хто проявляє безпечність та легковажність, нехтуючи елементарними заходами безпеки.
Напередодні свята Хрещення Господнього працівники Головного управління МНС в Рівненській області спільно з обласною комунальною аварійно-рятувальною службою на водних об’єктах провели в місті Рівне на базі місцевого озера Басів-Кут рейд щодо навчання любителів зимової риболовлі основним правилам безпеки на льоду. Рятувальники не випадково вибрали водойму, річ у тім, що чимало рівнян та гостей не бажаючи або не маючи часу виїздити на відпочинок за місто віддають перевага саме озеру Басів-Кут, яке розташовується майже в самісінькому центрі міста, а про любителів порибалити годі й говорити...
Працівники МНС та матроси-рятувальники практично продемонстрували всім охочим, як потрібно діяти коли людина провалилася під кригу. Громадяни мали можливість побачити як правильно надавати першу долікарську допомогу людині, що тонула. Також було продемонстровано увесь арсенал рятувальної техніки та обладнання. Окрім показових дій порятунку на воді, фахівці МНС та матроси РОКАРСВО в досить цікавій формі розповіли рибалкам про дотримання основних правил безпеки під час відпочинку та зимової риболовлі на водних об’єктах. Разом з тим, рятувальники роздали населенню кольорові пам’ятки з правилами безпеки на льоду.
Слід додати, що подібні двосторонні навчання між підрозділами МНС та розташованої на березі озера мобільної аварійно-рятувальної групи, яка несе цілодобове чергування, проводяться по декілька разів на рік. Адже така співпраця сприяє досягненню загального позитивного результату, дає можливість практично зафіксувати теоретичні знання особового складу щодо порятунку потопаючих на водних об’єктах в зимовий період, а також відпрацювати інструкцію взаємодії двох відомств.
За прогнозами гідрометеоцентру, в останні дні тижня, буде спостерігатись значне потепління і саме в цей період на превеликий жаль, на льоду гине чимало людей: насамперед, рибалок, просто дорослих та дітей, які виходять на льодяні ковзанки. Йдучи на зимову водойму, кожному потрібно бути вкрай обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватись правил поведінки на льоду, щоб не наражати на небезпеку себе й оточуючих. У жодному разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги. Це слід робити палицею. Якщо після першого удару лід пробивається, і на ньому з`являється вода, то вихід на кригу забороняється. При пересуванні по льоду треба бути обережним, уважно стежити за його поверхнею, обходити небезпечні й підозрілі місця. Не дозволяється виходити на лід у нічний час. Під час групового переходу по льоду необхідно рухатись на відстані 5-6 метрів один від одного і уважно стежити за тим, хто йде попереду. Переходити водойми на лижах дозволяється тільки після перевірки міцності криги. Для любителів порибалити на льоду слід пам’ятати, що під час підлідного лову риби не рекомендується на невеликому майданчику пробивати багато лунок. Рибалкам можна пробивати ополонки одну від одної на відстані 5-6 м. Шановні громадяни! слід пам`ятати: вода – це не тільки задоволення і відпочинок, а й небезпечна сила, що здатна забрати найцінніше – життя! Отже, дотримуючись простих правил безпеки, ви зможете успішно провести дозвілля та уникнути небезпеки.

Капітан служби цивільного захисту Микола Прокопчук, інспектор центру пропаганди ГУ МНС в Рівненській області.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору