Рівне:

Створення та просування сайтів

В УМВС відбувся брифінг для журналістів за участю начальника УМВС України в Житомирській області

Житомирська область 15-січ, 2010, 12:179 Lobanovskiy 1 008
Темою обговорення стало актуальне питання, а саме : участь міліції у виборчому процесі.

Валерій Павлович наголосив, що міліція не бере участі в будь-яких виборчих процедурах. Натомість її особлива функція в цей час – забезпечення умов перебігу всього виборчого процесу відповідно до законодавства України.

Відповідно до Закону України “Про вибори Президента України” передвиборна агітація закінчується о 24.00 останньої п’ятниці перед днем виборів, тобто 15 січня 2010 р. Тому з цього часу працівники міліції, у межах своєї компетенції, мають припиняти проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, листівок, плакатів, інших друкованих видань, у яких розміщено передвиборні матеріали, публічні заклики голосувати “за” або “проти” кандидатів у Президенти України.

P. S. 14 січня в Житомирській області міліціонери зареєстрували 3 факти перешкоджання виборчого права, які мали місце у Бердичівському, Романівському та Новоград-Волинському районах.
Під час перевірки були виявлені фіктивні заяви від громадян щодо голосування за межами приміщення виборчої дільниці у зв’язку зі станом здоров’я. Також зареєстрований факт розповсюдження листівок інформаційного характеру про біографію одного із кандидатів на пост Президента України, що виготовлений із порушенням чинного законодавства.



Законодавством передбачено, що охорона приміщень виборчих комісій, приміщень для голосування, а також виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації здійснюється органами внутрішніх справ.

Працівники міліції не будуть втручатися в процес виборів, виконувати будь-які доручення членів виборчої комісії, не пов’язані із забезпеченням охорони прав виборців та громадського порядку, давати консультації та пропагувати свої погляди щодо кандидатів на виборні посади, політичних партій (виборчих блоків), які їх висунули, надавати будь-яку допомогу виборцям у заповненні виборчих бюлетенів, відволікатися та самовільно покидати місце несення служби на виборчій дільниці.

Законодавство передбачає ряд обмежень і заборон напередодні виборів і в день голосування. Лише адміністративним кодексом України за протизаконні діяння під час виборів передбачено відповідальність за 11 статтями. А це починаючи від завідомо неправдивих викликів спеціальних служб; порушення порядку проведення мітингів, походів, демонстрацій і створення умов для таких порушень; а також порушення правил формування списків виборців, агітацій; випуск друкованих матеріалів агітаційного змісту без дотримання вимог законодавства; розміщення політичної реклами у заборонених місцях або у заборонений спосіб. І це лише перелік спеціальних норм.

За більш серйозні порушення передбачено кримінальну відповідальність. Зокрема, за перешкоджання здійсненню виборчого права караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років. За неправомірне використання виборчих бюлетенів підлог виборчих документів або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів - від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Також кримінальна відповідальність настає за порушення таємниці голосування, за перешкоджання законній діяльності політичних партій, через завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, за порушення правил безпеки руху транспорту, групове порушення громадського порядку, незаконне перешкоджання організації або проведенню демонстрацій, через захоплення державних або громадських будівель або через погроза чи насильство щодо державного діяча.
Сьогодні міліція Житомирщини готова до проведення виборів Президента України.

На всіх виборчих дільницях в день голосування буде чергувати по 2 міліціонери. Крім того, у кожному районі області створено групи фіксації порушень виборчого законодавства. Однак наші основні зусилля спрямовано на попередження порушень виборчого процесу.

З метою організації забезпечення громадського порядку, координації дій з іншими правоохоронними органами, підтримання взаємодії з Центральною, окружними та дільничними виборчими комісіями з 27 грудня 2009 року в МВС та УМВС розгорнуто роботу оперативних штабів та переведено особовий склад органів внутрішніх справ на посилений варіант несення служби.

Постановою Центральної виборчої комісії на території нашої області створено 6 територіальних виборчих округів з центрами у містах Житомирі, Бердичеві, Коростені, Новоград-Волинському, Малині та Андрушівці. Близько мільйону виборців проголосують на 1 тис. 449 та 5 спеціальних дільницях (всього 1454). Всі виборчі дільниці щодо готовності їх до проведення виборів Президента України міліцією обстежено. За результатами проведеної роботи винесено приписи щодо усунення недоліків.

Під час передвиборчої кампанії спеціалістами сектору вибухотехнічних і пожежно-технічних досліджень проведено 39 оглядів об’єктів особливої уваги.

За час перебігу виборчої кампанії в області порушень громадського порядку в місцях проведення масових заходів і перебування кандидатів на пост Президента України не зареєстровано.

У ході проведення інструктажів добових та інших нарядів особовий склад ОВС Житомирщини націлюється на суворе дотримання чинного законодавства України, ужиття виважених і рішучих заходів з метою припинення протиправних дій, витримку, уникнення провокацій, ввічливе ставлення до громадян, особливо під час проведення передвиборної агітації. Звертається увага працівників міліції на виявлення випадків розповсюдження матеріалів із закликами до насильницького повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності держави, до національної, мовної, расової, релігійної нетерпимості та у разі отримання таких відомостей разом з іншими правоохоронними органами негайне вжиття заходів реагування, передбачених законодавством України.

Валерій Присяжнюк відповів на численні зампитання представників центральних і місцевих мас-медіа.

ВЗГ УМВС України в Житомирській області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору