Рівне:

Створення та просування сайтів

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться презентація книги «Поєднані Волинню»

Рівненська область 21-січ, 2010, 15:229 prov 1 008
25 січня 2010 року о 14-00 у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться презентація книги «Поєднані Волинню». В ній представлено історичні нариси директора цього закладу Олександра Булиги, створенні у період з 1992 по 2009 роки та присвячені історичним постатям, біографії та праця котрих пов’язанні з минулим історичної території, яка займає сьогодні Рівненську та Волинську області, частково Тернопільську, Хмельницьку, Житомирську, Львівську, а також землі сучасних Польщі та Білорусі.
Історична Волинь багата визначними іменами, деякі з них і намагався відтворити засобами історичного аналізу автор книги. Поряд з непересічними особистостями, такими як Роман Мстиславич, Костянтин Іванович Острозький, Богдан Ружинський, Анна Гойська, Северин Наливайко, на сторінках видання подаються колективні портрети племені дулібів, українських літописців, княжих родин Острозьких та Корецьких, володарів Рівного, колективу Рівненського обласного краєзнавчого музею.
Також Олександр Булига спробував відобразити діяльність визначних українських істориків та письменників в контексті їхнього зв’язку з Волинським краєм. Це Микола Гоголь, Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш, Володимир Короленко, Дмитро Яворницький. Вони поєднали свої душі Волинню, хтось перебуваючи та працюючи тут, а хтось вивчаючи історичне минуле цього краю.
Вперше для широкого загалу представлено ім'я Василія Левицького - дослідника Свято-Успенської Почаївської лаври, який присвятив себе вивченню минулого цієї визначної святині Волині. Серед сучасників, автор подає біографічний нарис про голову Рівненського обласного краєзнавчого товариства Національної спілки краєзнавців Івана Пащука.
Друга частина книги є спільним доробком Олександра Булиги та його брата-близнюка Віктора. Це кіносценарій ігрового фільму, присвячений історії української Першокниги - Пересопницькому Євангелію, яка творилась у середині ХVI cт. на землях історичної Волині. Музейно-краєзнавча справа для братів Булиг стала спільною турботою, від часу створення на базі Рівненського обласного краєзнавчого музею телевізійного проекту «День в музеї» (автор Віктор Булига), який став переможцем ІІ Всеукраїнського музейного фестивалю (Дніпропетровськ, 2008). Це інтелектуально-ігрове шоу, третій рік поспіль, з успіхом демонструється на телеканалі РТБ обласної телерадіокомпанії. Другою родиною для Олександра Булиги став колектив музею, в якому автор працює більше двадцяти років, де зростав, як дослідник-краєзнавець, з яким поділяє заслугу в творенні даного видання. Як відзначив у післямові до книги відомий рівненський археолог Богдан Прищепа: «Стежками історії Вас вів професійний історик і музеєзнавець, тому атмосфера музею відчувається чи не на кожній сторінці цієї книги».
«Поєднанні Волинню» виходять у світ завдячуючи сприянню дочірнього підприємства «Волинські старожитності» державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» інституту археології НАН України та підтримці інших благодійників. Прекрасне художнє оформлення книги здійснив знаний рівненський дизайнер Олексій Литвин. Нариси та кіносценарій проілюстровано малюнками, картинами та фото відомих та невідомих майстрів різних епох. Видання підготовлено до друку у видавництві «Волинські обереги».
Кожен доробок даної книги пройшов апробацію у періодичних виданнях, наукових та краєзнавчих збірниках України. Зібраний воєдино матеріал відображає різні історичні епохи Волині, відтворюючи історичний поступ краю.
Автор запрошує зацікавлених на презентацію.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору