Рівне:

Створення та просування сайтів

У Львівській Інформаційно-довідковій залі СБУ відкрилася виставка матеріалів про діяльність підпілля ОУН

Львівська область 29-січ, 2010, 14:179 prov 1 296
28 січня ц.р. в Інформаційно-довідковій залі Служби безпеки України у Львові відкрилася виставка оновлених документів про повстанців Львівщини, виявлених в архіві СБУ науковцями Центру досліджень визвольного руху та Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у рамках Проекту здійснення пошуку та опрацювання документів з історії визвольного руху 1940-50 р.р за підтримки Львівської облдержадміністрації.

У відкритті експозиції та презентації оцифрованих копій матеріалів, що поповнять електронні бази Інформаційно-довідкових залів, взяли участь керівник архівного підрозділу УСБУ у Львівській області Юрій Пелех, директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, письменниця та громадська діячка Ірина Калинець, науковці, представники громадських організацій тощо.

На виставці вперше було представлено документи та речі діячів підпілля ОУН Львівщини Софії Лагодич (псевдонім «Зена») та Євгена Пришляка (псевдонім «Ярема»): записники, бофони, листування, підпільне діловодство (формуляри, різноманітні книги обліку і звітності, біографічні дані повстанців), машинописи на цигарковому папері присяги члена ОУН, Молитви українського революціонера, агітаційні листівки, звернення ОУН до балтійських народів, пропагандистські видання, карикатури, повідомлення родин про загибель повстанців, листівки до свят тощо.

Авторство 12 підпільних видань належить Софії Лагодич, яка підписувала їх літературним псевдонімом «Зена». Її матеріали розкривають особливості роботи автора, редактора та секретаря у підпіллі. Окремі її вірші та оповідання збереглися у первісному варіанті, написані від руки з авторськими правками, деякі – віддруковані на машинці. В архіві знайдено ілюстрації, запозичені із легальних українських видань міжвоєнного періоду. Такі малюнки переводили через кальку на цигарковий папір та розфарбовували, палітурки виконували методом трафарету. Крім цього, збереглися словники та вирізки із радянських газет, якими автори користувалися у своїй роботі.

Усього в архіві управління СБУ у Львівській області було опрацьовано 439 документів, що фігурують як речові докази у кримінальних справах щодо Софії Лагодич та Євгена Пришляка. Матеріали датуються періодом 1948-1951 р.р. та допомагають розкрити організаційну структуру, особливості й напрямки діяльності та стан підпілля ОУН на теренах Львівщини.

Ці матеріали, крім історичної, мають також значну музейну цінність та можуть лягти в основу експозиції Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького».
Прес-центр СБ України
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору