Рівне:

Створення та просування сайтів

У Чернівцях створюють регіональний осередок ICOMOS

Чернівецька область 18-лют, 2010, 11:069 Lobanovskiy 1 082
Делегація чернівецьких пам’яткоохоронців взяла участь в загальних зборах Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ICOMOS), які відбулися у Києві.

Загальні збори одностайно підтримали рішення про прийняття членами УНК ICOMOS п’яти чернівчан :
Степана Мельничука – професора, доктора фізико-математичних наук, ректора Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича;
Тамари Марусик – професора, доктора історичних наук, проректора Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича;
Миколи Попадюка – першого заступника міського голови ;
Ірини Коротун – кандидата архітектури, ГАП інституту «Чернівціагропроект», радника міського голови з питань архітектури та містобудівної діяльності;
Олени Пушкової – начальника відділу охорони культурної спадщини міської ради.

Колективними членами УНК ICOMOS стали також Чернівецький національний університет ім.Ю.Федьковича та Києво-Могилянська академія.

В попередні роки до складу УНК ІCOMOS вже увійшли голова Апеляційного суду Чернівецької області Олексій Черновський та директор ПП «Чернівецькі реставраційні майстерні «Грац» Василь Кравчук. Наразі вивчається питання про створення у Чернівцях регіонального осередку цієї престижної міжнародної організації.

Довідково. Міжнародна рада з питань пам’яток і визначних місць (International Council on Monuments and Sites – ICOMOS) – це міжнародна організація, яка опікується збереженням культурних надбань людства. На сьогодні ICOMOS нараховує майже 7500 членів і має представництво в 110 країнах – членах ЮНЕСКО. Кожний член ради має певну кваліфікацію в галузі збереження культурної спадщини: архітектури, ландшафтного дизайну, археології, містобудування, інженерного забезпечення, адміністрування культурної спадщини, мистецтвознавства, архівів та ін.

Рада утворена в 1965 році після прийняття Венеціанської хартії з метою підтримки теорії, методології та наукових технологій в галузі охорони пам’ятників і визначних місць. Вона здійснює оцінку об’єктів, які рекомендуються для включення до Списку всесвітньої спадщини, а також порівняльний аналіз, технічну підтримку і підготовку періодичної звітності про стан включених до Списку об’єктів, є одним із провідних членів інформаційної мережі Всесвітньої спадщини для збору, оцінки і розповсюдження інформації щодо охорони, реставрації та використання пам’яток, ансамблів та визначних місць. Штаб-квартира Ради знаходиться в Парижі.

Український національний комітет Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць утворений в травні 1993 року з метою охорони, реставрації та використання пам’яток, ансамблів і визначних місць та захисту законних соціальних, економічних, творчих, національно-культурних та інших спільних інтересів своїх членів. З огляду на актуальність збереження всіх видів пам’яток національної культурної спадщини до попереднього Списку всесвітньої спадщини (Tentative List) на сьогодні внесено 15 українських об’єктів культурної та природної спадщини, серед яких: Бахчисарайський ханський палац, заповідники «Асканія-Нова» та «Херсонес Таврійський», культурний ландшафт та каньйон м.Камянець-Подільський, історичний центр Чернігова, парк «Софіївка», Канівський заповідник «Могила Тараса Шевченка» та,нещодавно – Резиденція митрополитів Буковини і Далмації у Чернівцях.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору