Рівне:

Створення та просування сайтів

У Тернополі, Харкові та Сімферополі відкрито історико-документальну виставку "Зламані долі…"

Тернопільська область 25-лют, 2010, 10:499 Lobanovskiy 1 192
У обласних центрах розпочалося експонування історично-документальної виставки “Зламані долі: комуністичний террор в Україні 1920-1950-х років”, яка створена на основі архівних матеріалів СБУ. Презентація експозиції відбулася одночасно у трьох містах – Тернополі, Харкові та Сімферополі.

У Сімферополі у презентації архівних матеріалів, які були представлені на виставці, взяли участь перший заступник Постійного Представника Президента України в АР Крим Євген Драпятий, заступник ректора Духовної семінарії Сімферопольської та Кримської єпархії А. Ішин; доктор історичних наук, професор, завідуючий кафедрою російської історії ТНУ ім. Вернадського С. Філімонов; представники Всеукраїнського культурного центру. Євген Драпятий наголосив на тому, що матеріали виставки дозволяють повною мірою побачити, що політичні репресії в Україні були ланками одного ланцюга – упокорити український народ, обезголовити його національну еліту, позбавити історичної пам’яті, повністю викорінити будь-які прагнення до самостійного незалежного розвитку.

У Тернополі виставку відкрили керівники обласної державної адміністрації, обласної ради, міської ради, керівники Управління СБ України в Тернопільській області, представники місцевих органів державного управління. Голова Тернопільської обласної ради О. Кайда подякував СБУ за організацію та проведення виставки і зазначив, що вона є тим кроком, який показує, що боротьба за українську державу ще не завершена. Цю виставку мають відвідати наші діти та онуки, щоб долучатися до історії української нації. Дослідник національно-визвольного руху Є. Гасай наголосив, що історія українського народу – це книжка, з якої вирвано сторінки, і саме ця виставка повертає і відкриває невідомі до цього часу розділи історії.

Основним завданням виставки є інформування української та світової спільноти про систему репресій, що були вчинені сталінським режимом в 1920-1950-х роках ХХ століття проти українського народу з метою придушення будь-яких прагнень українців до опору тоталітаризму та здобуття державної незалежності.

Змістовно експозиція поділяється на декілька частин, кожна з яких висвітлює окремий історичний етап. Перша частина окреслює ситуацію, в якій опинилася Україна на момент розпаду Російської імперії та в наступні роки, під час визвольної боротьби за власну державність. Друга частина виставки розкриває мету, механізми, масштаби репресій проти усіх верст українського суспільства: селянства, інтелігенції, військових, політичної еліти, духовенства. Висвітлюються маловідомі сторінки історії, зокрема, депортація мирного населення у віддалені райони СРСР. Подається перебіг повоєнних репресій щодо колишніх військовополонених та місця найбільших поховань репресованих.

Авторами виставки є Міжнародний благодійний фонд “Україна 3000”, Галузевий державний архів Служби безпеки України, Київська міська організація Всеукраїнського товариства “Меморіал” ім. В. Стуса.

З 10 березня ознайомитися з виставкою зможуть мешканці Луцька, Луганська, Херсону. У кожному місті експозиція перебуватиме десять днів.
Прес-центр СБ України
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору