Рівне:

Створення та просування сайтів

Очільник міліції Рівненщини планує «працювати так, щоб сповна повернути кредит довіри громадян»

Рівненська область 25-лют, 2010, 10:529 Lobanovskiy 1 139
Коли у передноворічні дні 2007 року посаду начальника УМВС України в Рівненській області обійняв тоді ще полковник міліції Ярослав Ярославович Голомша, всі застигли в очікуванні кардинальних змін і кадрових перестановок. Змін у життєдіяльності потужного правоохоронного механізму краю із того часу і справді відбулося чимало. Але, переконані, ніхто з жителів Рівненщини, "зубастих" працівників мас-медіа або ж і самих стражів Закону не може дорікнути очільникові місцевого міліцейського відомства непрофесійними підходами до роботи, безініціативністю та байдужістю до чужих проблем. Це довели і особисті прийоми громадян, під час яких щоразу вишикуються довгі черги охочих поспілкуватися з Ярославом Ярославовичем, і численні прямі ефіри теле- та радіопрограм за його участю, і схвальні відгуки керівництва МВС про результати оперативно-службової діяльності міліціонерів області. А як сам начальник УМВС оцінює роботу органів внутрішніх справ Рівненщини упродовж минулого року? Чи вдалося йому за час перебування на керівній посаді націлити підлеглих на реалізацію основних завдань, котрі Міністерство ставило перед колективами на місцях? Відповіді на ці та інші запитання ми вирішили отримати з перших вуст. — Ярославе Ярославовичу, коли Ви наприкінці 2007 року очолили колектив УМВС України в Рівненській області, що було Вашим головним завданням? Чи вдалося його реалізувати упродовж того часу, що минув?

— Насамперед, я поставив перед собою завдання знайти порозуміння з колегами і разом з ними докласти максимум зусиль для примноження вже існуючих напрацювань. Без сумніву, мої попередники зробили чимало для того, аби правоохоронний механізм області працював у нормальному режимі. Але для мене найголовнішим показником роботи міліції завжди була і залишається думка кожного пересічного громадянина. Хтось скаже: бояться — значить поважають. А хочеться, щоб поважали зовсім за інше — за розкриті справи, за допомогу, яку вдалося надати кожному, хто звернувся до міліції зі своїми проблемами, за спокій на вулицях міст і сіл… Адже це і є основним завданням міліції, найважливішим пріоритетом діяльності правоохоронної системи. Впевнений, що ми робимо все від нас залежне для його реалізації і рухаємося у правильному напрямку.

— Яким видався минулий рік для міліції Рівненщини та для Вас особисто?

— Знаєте, я особисто сприймаю все, чим живе наш колектив: кожен зухвалий злочин, кожну поразку і перемогу. Усі мої відчуття та переживання були пов'язані з виїздами слідчо-оперативних груп, тривожними повідомленнями, що надходили до чергових частин міськрайорганів внутрішніх справ Рівненщини, а таких минулоріч зареєстрували понад 44 тисячі. Яким був 2009 рік для нас? Відразу скажу: нелегким. Нам вдалося не допустити крайніх проявів злочинності. Значно зменшилася кількість злочинів проти життя та здоров'я наших співгромадян, зокрема, навмисних вбивств, вбивств з необережності, випадків нанесення тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі зі смертельними наслідками, розбійних нападів. Водночас суттєво зросла кількість злочинів проти власності. Тоді як у 2008 році їх було скоєно майже 2 600, у 2009-у ця цифра збільшилася до понад чотирьох тисяч. Продовжує турбувати й стан справ у сфері незаконного обігу наркотиків, службової та господарської діяльності, безпеки руху та експлуатації транспорту, громадської безпеки та моральності. Без сумніву, є наші певні прорахунки у недостатньому рівні профілактичної роботи, основний обсяг якої переважно лягає на плечі молодих і не надто досвідчених дільничних інспекторів міліції. Хоча, звісно, й з керівників я відповідальності не знімаю. Щоразу заслуховуємо на нарадах та колегіях тих, на чиїй території не все до ладу, даємо людині можливість навести порядок, а якщо не впоралася — нехай на іншій посаді попрацює, де, можливо, зможе з кращої сторони себе зарекомендувати. Щоправда, переходити до радикальних заходів найчастіше не доводиться.

— Напевно, у стрімкому зростанні кількості майнових злочинів зіграла свою важливу скрипку й фінансово-економічна криза, від якої потерпає більшість європейських країн?

— Саме так, адже найбільш активне поповнення кримінального середовища відбувалось за рахунок безробітних. Понад 80 відсотків від загальної кількості викритих у вчиненні злочинів працездатних громадян ніде не працювали, не навчалися й не мали постійного джерела доходів, а це близько двох тисяч осіб… А загалом на стрімкий ріст кількості зареєстрованих злочинних проявів не так вплинула криза, як зміни в законодавстві. Адже минулоріч необхідну для порушення кримінальної справи суму завданих збитків було значно знижено...

— Бюджет на 2010 рік досі не прийнято. Що робиться для того, аби працівники міліції цьогоріч вчасно отримували заробітну платню та передбачені законодавством надбавки, премії, матеріальні допомоги? Які маєте прогнози з цього приводу?

— Поки що важко щось прогнозувати, та й не від нас це залежить. На даний час досить напружена ситуація склалася із забезпеченням службового автотранспорту паливо-мастильними матеріалами. Але працівники міліції навіть за таких умов намагаються нормально виконувати свої службові обов'язки. У січні зарплатню вони отримали повністю, жодних надбавок ніхто ні з кого не знімав. Хоча й виникли деякі проблеми із Держказначейством, та їх було врегульовано. Думаю, невдовзі стан справ поліпшиться… Упродовж останніх двох років нерідко давався взнаки брак коштів на забезпечення нормальної життєдіяльності органів та підрозділів внутрішніх справ області, але заборгованості із заробітної платні допущено не було. А в поліпшенні матеріально-технічної оснащеності нам постійно допомагало Міністерство внутрішніх справ, органи влади та місцевого самоврядування. Так, лише упродовж 2008-2009 років автопарк ОВС Рівненщини поповнився понад сорока автомобілями. На виконання "Комплексної програми профілактики злочинності на 2005-2010 роки" для проведення капітальних ремонтів кімнат затриманих в чергових частинах міськрайорганів УМВС із обласного бюджету було виділено 280 тисяч гривень. Дані асигнування повністю використані. Майже 115 тисяч гривень виділили на реалізацію цієї програми й з міських та районних бюджетів, зокрема, більшість коштів призначалася для забезпечення МРВ паливо-мастильними матеріалами. У окремих міськрайорганах, де між міліцією й владою існують стосунки на рівні порозуміння та співпраці, дільничні інспектори отримали для службових потреб мототранспорт, а на вулицях населених пунктів було встановлено камери відеоспостереження, позитивний вплив яких на розкриття злочинів та криміногенну ситуацію загалом важко не визнати. Також у минулому році в приміщенні лікарні сектору медичного забезпечення УМВС прийняла своїх перших відвідувачів водолікарня, повільно, але впевнено просувалися ремонтні роботи у відомчій поліклініці, було приведено до ладу чергову частину УМВС з кімнатою для зберігання зброї — однією із найкращих в Україні. Словом, вистачало у нашій роботі і позитиву, про який приємно згадувати та розповідати.

— Як нам відомо, у минулому році на проведених Вами особистих прийомах громадян побувало чимало жителів області. Із якими питаннями до Вас найчастіше зверталися люди? Чи всім вдалося допомогти? А на міліцію часто скаржилися?

— Зауважу, що особисті прийоми громадян я та мої заступники минулоріч проводили не лише щочетверга в приміщенні УМВС, а й під час планових виїздів у всі МРВ, у кожному дільничному пункті міліції обласного центру. Якщо чесно, така робота дуже допомагає неупереджено вивчати думку населення про роботу правоохоронців, стилю й методів управління начальників міськрайвідділів. Зустрічі з пересічними громадянами, керівниками місцевих органів влади, засобами масової інформації та особовим складом дозволяють об'єктивно оцінити оперативно-службову діяльність того чи іншого підрозділу.

Зазвичай на прийоми до мене приходять ті, хто має для цього вагомі підстави. Окремі громадяни скаржаться на "затягування" справ або інші неправомірні дії зі сторони працівників міліції. Не без того. Ми ретельно перевіряємо подібні заяви та тривожні "сигнали", а винних, якщо такі є, притягуємо до дисциплінарної відповідальності. Але трапляється, що люди звертаються до мене як до керівника із особистими проблемами та проханнями, які не мають жодного відношення до роботи міліцейського колективу області…

— Ярославе Ярославовичу, час від часу в засобах масової інформації з'являється критика на адресу міліції. Як Ви особисто на неї реагуєте і як ставитеся до журналістів, котрі "виносять" на широкий загал неперевірену інформацію або власні домисли, що не мають під собою жодного підґрунтя?

— На будь-яку критику, якщо вона об'єктивна, я реагую адекватно. Тому на всі гострі запитання журналістів намагаюся дати чесну відповідь. Щоправда, я завжди чітко усвідомлюю, який ефект може мати озвучена мною інформація: чи не становить вона таємниці слідства, чи не може зашкодити ходу розслідування кримінальної справи та звести нанівець місяці, а іноді й роки оперативно-розшукової роботи моїх підлеглих. Переконаний, що за медійниками невипадково закріпилася слава четвертої влади, яка надає їм повне право чекати від нас достовірної інформації та своєчасних коментарів. Інша справа, коли закиди на адресу міліції дійсно є необґрунтованими, а "факти", які подаються, — навмисно перекрученими. Це для мене особисто є свідченням непрофесіоналізму. А з непрофесіоналами я працювати не люблю.

— А з якою метою Ви проводите зустрічі з молодими працівниками? Що сподіваєтеся від них почути і донести до їх свідомості?

— Протягом 2009 року на службу в органи внутрішніх справ області загалом прийшло 180 співробітників, 68 з яких мають вищу юридичну освіту. Із тими, хто долає перші труднощі входження в посаду, завжди намагаюся говорити відверто і без "прикрас", адже людина, яка одягнула міліцейську форму, повинна знати, куди потрапила і чого від неї чекають. Ми не маємо змоги відразу влаштувати всіх молодих спеціалістів за фахом. І тому випускникам слідчих, психологічних та інших факультетів вищих навчальних закладів системи МВС часто доводиться розпочинати службу з посади дільничного інспектора. У багатьох уже за перших півроку-рік зникає блиск в очах. Таких ми не тримаємо, адже важко примусити людину працювати за відсутності у неї бажання. Мабуть, саме тому в області станом на початок року було 34 вакантних посади ДІМ… А ось тих, хто встигає за невеликий проміжок часу зарекомендувати себе і вчиться, так би мовити, на ходу, відразу залучаємо до серйозної роботи. Нині на посадах керівників служб та підрозділів у МРВ та й в обласному апараті працює чимало молоді. І працює там заслужено, а отже, отримує перспективу кар'єрного росту та самовдосконалення.

— І наостанок. Із якими планами та сподіваннями Ви зустріли 2010 рік?

— Новий рік міліція Рівненщини зустріла із робочим настроєм. Тим паче, що розслабитися нам не довелося, адже чи не весь особовий склад ОВС охороняв громадський порядок під час двох турів виборчих перегонів. 16 лютого на розширеній нараді в УМВС ми підбили підсумки оперативно-службової діяльності органів внутрішніх справ у січні 2010 року. Зазначу, що упродовж минулого місяця в області було зареєстровано понад дві з половиною тисячі заяв та повідомлень про злочини, що вчинені або готуються. Дякувати Богу, в новому році не сталося жодного навмисного вбивства чи розбійного нападу, натомість щодня фіксуємо численні крадіжки мобільних телефонів… Тож, які у нас можуть бути плани та сподівання? Працювати на совість, щоб кожен, хто наважиться переступити Закон, поніс заслужене покарання, а кредит довіри громадян, що звертаються до міліції як до останньої інстанції відновлення істини і справедливості, ми повертали примноженими нами здобутками.


ВЗГ УМВС України в Рівненській області/
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору