Рівне:

Створення та просування сайтів

У чому причина розлучень

Особливий погляд 11-бер, 2010, 12:519 prov 2 492
Теплі стосунки у сім’ї – це справжній скарб. Так, або ж приблизно так думають молоді пари, які за спільною згодою беруть шлюб. Та що це? Ще не забувся урочистий марш Мендельсона, гарячі поцілунки під вигуки весільних гостей “гірко”, а молоде подружжя вже розлучається?
Якось моя 87-річна мати повідала таке:
— Знаєш, сину, колись розлучення було дивом. А тепер порахуй, скільки в селі одиноких – розлучених людей. Справді, щоб їх перерахувати, не вистачить пальців обох рук. А які будуть цифри в обласному, загальноукраїнському масштабі?
За словами матері, колись посварились, дивись – помирились. Спільне господарство, діти єднали сімейні узи. Тепер, схоже, сім’я стала застарілим устроєм і під впливом “нової моралі” втратила свою цінність, а розлучення почало вважатись нормальним явищем.
У Костопільському районі минулого року зареєстровано 446 одруження і 170 розлучень. Найчастіше одружуються пари віком 20-24 роки. Хоча були випадки, коли нареченій виповнилося лише 15, а нареченому – 16. Одружуються і в похилому віці. Найстаршій нареченій, яка минулого року пішла під вінець, було 70. За той же 2009 рік розлучилося дві пари, які прожили менше року, 8 пар – один рік і 27 пар були у шлюбі понад десять років. Найбільш вразливою щодо розлучень є вікова категорія 30-35 років.
— За 25 років роботи в РАЦС я надивилась і наслухалась всього, – каже начальник Костопільського відділу реєстрації актів цивільного стану районного управління юстиції Валентина Лукомська. – Щоправда, останнім часом причини розлучень бувають банальні: посварилися батьки через гроші, призначені для організації весілля, молодята в останню мить передумали одружуватись, невістка чомусь не підійшла свекрусі...
На думку німецького філософа-ідеаліста А. Шопенгауера, одружуватись – це означає наполовину зменшити свої права і вдвічі збільшити зобов’язання. Часто про це забувають. У США, наприклад, щоб одружитись, треба пред’явити чимало довідок про здатність утримувати сім’ю і обов’язково – про стан здоров’я. Ми також рекомендуємо молодятам пройти медогляд. Більшість чомусь відмовляється від цієї процедури, мовляв, самі знаємо. І ось, дивись, вже розлучились. Ми приймаємо заяви на розлучення у пар за спільною згодою, які не мають дітей, або ті досягли 18-річного віку. Усі інші мусять звертатися до суду
Дошкульно вдарило по сімейному укладу й безробіття, адже люди віднесені вітрами куди завгодно, аби заробити на прожиття. Причин для розлучень безліч. По-перше, сьогодні чоловік рідше виконує роль годувальника сім’ї, а дружина перестає бути берегинею домашнього вогнища. Відтоді, як жінки почали самі заробляти на життя, стрімко зросла кількість сімей, де обоє партнерів намагаються побудувати власну кар’єру. По-друге, позашлюбні діти не вважаються ганьбою.
Кожен погодиться, що хороший будинок потрібно будувати з хороших матеріалів. Так і сім’я. Вона буде міцною і щасливою, коли будується з “матеріалів”, що непідвладні жодним випробовуванням: мудрості, щедрості, взаємної довіри. Не без того, сімейне щастя певною мірою залежить від матеріальних надбань чи суспільних досягнень, але не слід забувати про стан серця і склад розуму...
Тож, щоб будинок був у хорошому стані, його потрібно постійно доглядати. Якщо чоловік і дружина не перестають підтримувати один одного, їхній шлюб залишатиметься міцним. А егоїзм та гнів завдають подружнім стосункам непоправної шкоди. Було ж таке, що у районі молодята саме з цієї причини розлучилися наступного дня після реєстрації. Або ж одна пара після шлюбу у квітні вже в серпні розійшлася у різні сторони.
Сьогодні й нерівним шлюбом у районі вже нікого не здивуєш. Різниця в два-три, а то й у десятки років давно стала звичною. Хтось бачить у цьому виключно меркантильні інтереси (адже є приклад, коли 40-річний чоловік вирішив одружитись з 70-річною бабусею, бо та пообіцяла йому переписати свою хату), а хтось дивується з витівок Амура, якому байдуже, юні чи старі серця вражати стрілами кохання.
Психологи вирізняють шість основних причин розлучень: поспішний шлюб або одруження з розрахунку, подружня зрада, сексуальна невдоволеність, несумісність характерів і поглядів, психологічна та практична непідготовленість до сімейного життя і, як наслідок, нагромадження помилок і розчарування в коханій людині чи в самому собі, пияцтво. Ці причини, на думку Валентини Лукомської, не обминули й Костопільський район.
Василь АВДИМИРЕЦЬ,
Костопіль.
Думки з приводу...

Ігор Коленда, 49 років, редактор, м.Костопіль:
– Як на мене, шлюб базується на трьох головних речах: любові, матеріальному добробуті та спільних інтересах. А якщо палке кохання минає, гроші не ведуться, то й зникає спільність інтересів. Що ще треба, щоб розлучитись?
Наталя, 30 років, медпрацівник, с.Яснобір:
– На цю тему важко говорити, бо тільки-но вийшла із зали суду, де нас розлучили. Є багато обставин, які руйнують сім’ю. Вважаю, що в багатьох чоловіків, напевно, генетично закладена неспроможність прожити з однією жінкою все життя, чи, точніше, кохати одну і ту ж. У мене вийшло саме так.
Юрій Лисецький, робітник, м.Костопіль:
– Велике значення має сімейне виховання і спадковість. На момент одруження люди мають спільні погляди, інтереси, але з часом їхнє бачення світу вже не є однаковим, виникають протиріччя. У мене були складні часи, але про них залишилась лише неприємна згадка, бо я знав, що треба жити разом хоча б заради дітей.
Юлія Чижова, 21 рік, учитель, м.Костопіль:
В Америці молодята можуть зустрічатись 8-10 років, а одружуються, коли досягнуть матеріальних статків. В Іспанії, де проживає моя сестра, до 30-ти років майже ніхто не виходить заміж. А в нас? До 25-ти років ми ще самі діти, і часто-густо не маємо де жити. Хіба витримає сім’я хоча б це?
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору