Рівне:

Створення та просування сайтів

Міліція Житомирщини знову пропонує добровільно скласти зброю

Житомирська область 17-бер, 2010, 09:079 Lobanovskiy 1 148
Непоодинокі факти вилучення з обігу незареєстрованої зброї засвідчують: громадяни ще не повністю усвідомлюють міру небезпеки від цих «іграшок». Адже останні можуть стати причиною нещасного випадку або ж потрапити до рук тих осіб, що виношують злочинні наміри.

З метою протидії незаконному обігу зазначених предметів і матеріалів, міліціонери Житомирщини з 1 по 31 березня поточного року проводять місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів, вибухових матеріалів та спеціальних засобів. Як зазначає заступник начальника відділу громадської безпеки УМВС України в Житомирській області Юрій Дем’яненко, вже з початку операції із незаконного обігу вилучено 69 одиниць зброї та 31 спецзасіб.
Правоохоронці сподіваються на правосвідомість громадян й попереджають власників незареєстрованої зброї про застосування до них норм чинного законодавства.

Юрій Володимирович наголосив, що за незаконне зберігання зброї, боєприпасів до неї чи вибухових матеріалів передбачена відповідальність за ст. 190 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення громадянами порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам або продажу вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї» та ст.263 Кримінального кодексу України «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами».

Зокрема, відповідно до ст. 190 КУпАП накладається штраф від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої, при повторному здійсненні правопорушення упродовж року - від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї.

Відповідно до п. 1ст. 263 КК України «носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років».

Пунктом 2 цієї статті за носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу - передбачено штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Юрій Дем’яненко звернув увагу на тому, що жителі області, які добровільно звернуться до міліції для здачі зброї, боєприпасів, вибухових матеріалів та спеціальних засобів, що зберігаються ними незаконно, звільняються від кримінальної відповідальності.

Отож, щоб здати «незаконну зброю», необхідно звертатися в дозвільну систему місцевих підрозділів УМВС або до дільничного інспектора міліції.

Інна Базилюк, ст.інспектор ВЗГ УМВС України в Житомирській області.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору