Рівне:

Створення та просування сайтів

Луцькі пластуни та ветерани ОУН-УПА вшанували пам'ять героїв національно-визвольних змагань

Волинська область 17-бер, 2010, 09:109 Lobanovskiy 995
У рамках проекту „ Маршрути поколінь – передання історичного минулого жертв тоталітарних режимів молоді шляхом створення меморіально-туристичного маршруту по Волині” відбулась спільна поїздка трьох юнацьких пластових куренів Луцька та Братства вояків ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура у село Оржів на Рівненщині. Партнером проекту є Луцька міська рада, НВК „Гімназія № 14” та Волинське братство вояків ОУН-УПА. Проект „Маршрути поколінь” одержав дотацію в рамках програми «Місце зустрічі – Діалог» Фонду «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» (Німеччина). Партнером Фонду у рамках цього проекту є Всеукраїнська благодійна організація «Турбота про літніх в Україні».

Учні Оржівської школи-колегіуму провели екскурсію у музеї свого навчального закладу, в ході якої розповіли і про діяльність голови проводу ОУН на Північно-Західних українських землях Дмитра Клячківського (Клима Савура), чиїм ім’ям названо один із луцьких пластових куренів, та Сергія Качинського, який протягом жовтня 1942 року організував першу сотню УПА. Доповненням історичного екскурсу були спогади колишньої зв’язкової Клима Савура Марії Кирильчук. Вона розповіла, як ще малою дівчиною виконувала його доручення – передавала записки, приносила повстанцям хліб, що пекла її мати. Присутні ветерани національно-визвольної боротьби також поділились спогадами зі свого життя та діяльності у лавах ОУН-УПА. Після спілкування з учасниками історичних подій пластуни переглянули документальний фільм „Людина волі” (режисер О.Рябокрис, НТКУ) про Михайла Сороку та Катерину Зарицьку, які колись були активним членами Пласту та ОУН і УПА.

Після урочистостей у школі-колегіумі пластуни спільно з ветеранами ОУН-УПА поклали квіти до пам’ятної дошки, встановленої у селі на честь Сергія Качинського та його побратимів, що загинули в бою з нацистами. Далі вони помандрували лісом до місця загибелі Клима Савура. Юнаки з Пласту до хреста на місці бою повстанців поклали квіти та молитвою вшанували їхній подвиг.

Історична довідка: Село Оржів увійшло в історію національно-визвольної боротьби як потужний осередок діяльності товариства „Просвіта” та ОУН. 10 березня 1943 р. перша сотня УПА на чолі з командиром Сергієм Качинським (Остапом) провела успішний наступ на укріплені позиції нацистів в с.Оржеві, де були склади зброї. Втрати ворогів: 60 вбитих і поранених; втрати УПА: 4 вбитих, серед них і С.Качинський. Здобуто величезну кількість зброї та військової амуніції, яку успішно передали тиловим структурам УПА.

12 лютого 1945 року у бою з військами НКВС біля Оржівських хуторів загинув перший командир УПА Дмитро Клячківський (Клим Савур), посмертно іменований Українською Головною Визвольною Радою полковником УПА.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору