Рівне:

Створення та просування сайтів

Вчитель змайстрував літак

Головна 08-кві, 2010, 09:559 prov 2 696
Вчитель змайстрував літак


Мешканець села Пляшева Володимир Гончар змайстрував одномісний літак. Для цього чоловікові знадобилося трохи більше шести років. Тепер він хоче випробувати свого „птаха”. Станеться це вже влітку.
Вчитель фізики та інформатики Володимир Гончар мріяв про політ на власному літаку ще з дитинства, коли лише починав займатися авіамоделюванням. Невдовзі втілити бажання таки вдасться. Про захоплення пана Володимира у селі знають, вже чекають першого польоту. Натомість на екскурсії додому до вчителя-авіалюбителя приходять і діти.
...Ангаром для літака слугує домашня майстерня. Щоправда, для нього вона вже затісна. “Це одномісний літак із двигуном. В довжину сягає 4,5 метра, розмах крил – 6,3 метра,” - пояснює пан Володимир, демонструючи конструкцію. Крило літака поки що не обшите, тож ще можна побачити його “кістяк” - каркас, виготовлений із дерева. “Я використовував в основному сосну. Фактично, з цього матеріалу виготовлено 80 відсотків літака. Річ у тім, що сосна міцна і водночас легка. Планував використати двигун від мотоцикла, та він виявився заважким, - продовжує екскурсію чоловік. – Очевидно, заміню його на двигун зі снігохода, який вдалося знайти завдяки знайомим. Роботу над літаком розпочав доволі давно. Та річ у тім, що працювати над конструкцією можу зазвичай тоді, коли тепло. Відповідного температурного режиму потребує клей, який використовую при будівництві”. На сьогодні літак готовий приблизно на 75 відсотків, переконує чоловік. Залишилось вклеїти кесон крила, закінчити керування, встановити двигун, обтягнути, пофарбувати і – в небо!
У майстерню-ангар подивитися на літак приходить старший син пана Володимира Орест. Іноді навіть допомагає – інструменти подає, молодший – ще зовсім малюк, тож поки що літаки його не дуже цікавлять. Іноді навідуються в майстерню й учні Володимира Гончара.
“Не всіх хлопців цікавить авіамоделювання. А декого це справді захоплює, – розповідає вчитель. – В дитинстві займався цим із задоволенням. Вчився всьому самотужки, читав книги, майстрував моделі літаків. Саме тоді й виникло бажання політати на літаку, виготовленому власноруч”...
Перед тим, як взятися за справу, чоловік виготовив декілька невеликих моделей апарату. За основу Володимир Гончар взяв креслення літака російських авіалюбителів “Арго-2”. Використовував їхні ескізи, однак багато чого довелося робити самому. Взагалі ж не один майстер опирався на саме таку конструкцію, та при цьому двох однакових літаків так і не було – різні матеріали, двигуни...
До першого польоту Володимир Гончар готуватиметься у Рівненському аероклубі. Там планує підучитися. Щоправда, учасники клубу літають на планерах, а не на літаку із двигуном.
“Друзі не ставляться до мого захоплення як до дивацтва, підходять з розумінням, – переконує чоловік, – та й рідні підтримують. Щоправда, дружина хвилюється. Іноді каже, мовляв, майструй, що хочеш, аби не літав”.
Злітною смугою для літака слугуватимуть поля: поверхня там доволі рівна тож злетіти у літнє небо буде нескладно.
“Цей літак – одномісний. Він не має практичного застосування, швидше тренувальний, – пояснює Володимир Гончар, – та у планах – змайструвати і двомісний”.
Тетяна КУШНІРУК,
Радивилівський район.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору