Рівне:

Створення та просування сайтів

Пиво: рідкий хліб чи крок до алкоголізму?

Особливий погляд 17-кві, 2008, 12:359 prov 1 510
Втім, якщо про шкоду здоров’ю від горілки ми знаємо ще зі шкільної лави, то любителі пива своє захоплення пінним напоєм аж ніяк не вважають небезпечним. Навпаки, спираючись на наукові дослідження, доводять, що пиво корисне і навіть необхідне для людського організму. Можливо, і справді корисне. Сперечатися із науковцями не стану. Але чомусь закрадається підозра, що десь існує межа між корисним і небезпечним. І далеко не всі її помічають і встигають вчасно зупинитися.

НАПІЙ І ДЛЯ ДІТЕЙ, І ДЛЯ СОБАК

Пиво сьогодні стало незмінним атрибутом дружніх зустрічей. Ось що говорять про улюблений напій молоді чоловіки:
– Безумовно, пиво люблю. Причому, п’ю лише світле, – зазначає 25-річний Олександр. – Щодня, йдучи додому з роботи, купую півлітрову або літрову пляшку пива. А при зустрічах з друзями п’ємо значно більше. Особисто я за вечір можу випити до п’яти літрів.
– Пиво – це рідкий хліб, а без хліба нам ніяк, – сміється справжній любитель пива 21-річний Максим. – Щоп’ятниці, після важкого робочого тижня, ми з друзями збираємося у пив-барі. Тоді цей живильний напій ллється рікою. У такій хорошій компанії можу поглинути близько чотирьох літрів пива.
З огляду на такий попит можна не сумніватися, що пивоварням крах чи економічна нестабільність не загрожують. Тим паче, конкуруючи поміж собою, компанії-виробники вправляються у винахідливості і вигадують све нові і нові сорти пива. Так, у Швейцарії, наприклад, виготовляють пиво з насіння коноплі і стверджують, що воно не є наркотичним. А американці зварили найміцніше пиво, вміст алкоголю в якому сягає 27 відсотків! Відзначилися оригінальністю японці – вони продають дитяче пиво. Стверджують, що це допомагає малюку відчути себе дорослим. Щоправда, алкоголю у цьому напої немає, проте пляшки нічим не відрізняються від пивних. В Австрії створили пиво на основі екстракту яловичини і солоду – для собак. Виробники кажуть, що його можуть вживати і люди. А росіяни із задоволенням п’ють пиво „Луценко”. Втім, назва хмільного напою аж ніяк не пов’язана з нашим міністром внутрішніх справ, його так назвали на честь директора заводу, де виготовляють це пиво.

СМЕРТЬ ЗА РОЗВЕДЕНЕ ПИВО

Пиво — один із найстаріших напоїв. Його виготовляли ще стародавні шумери, які жили на території сучасного Іраку та Сирії п’ять тисяч років тому. У давніх єгиптян пиво з’явилося у II тисячолітті до н.е. Археологи відкопали рештки пивоварні часів цариці Нефертіті — їх датують 1300 роком до нашої ери. Звичайно, те пиво мало чим було схоже на сучасне. Узагалі пиво в сучасному його розумінні як напій із солоду та хмелю з’явилося порівняно недавно — у ХІІІ-ХІV століттях. А раніше хміль у пиво не додавали. Є версія, що саме в Україні вперше у світі почали виготовляти пиво з використанням хмелю. Адже стародавні слов’яни, запозичивши пиво від своїх сусідів, яке ті готували без хмелю, почали першими виготовляти цей напій уже з хмелем. І, таким чином, розпочали новий етап в історії пивоваріння.
До речі, у Вавилоні передбачалися суворі покарання для недобросовісних пивоварів, котрі розводили пиво водою. У них був вибір: або бути утопленим у діжці із зіпсованим пивом, або пити його, доки не впаде мертвим.

ШКІДЛИВЕ ЧИ КОРИСНЕ?

То все ж таки шкідливе чи корисне пиво? Напевне, суперечки з цього питання не згаснуть ніколи. Поміж тим, з кожним днем учені-медики роблять усе нові й нові відкриття щодо позитивного впливу пива на організм людини. Наші предки теж вбачали у хмільному багато лікувальних властивостей. Так, починаючи від стародавніх шумерів, лікарі прописували прополіскування ротової порожнини і вживання теплого пива для лікування зубного болю. Середньовічні чеські лікарі вважали пиво надійним засобом від холери. Також пиво радили вживати тим, у кого було каміння в нирках, а ще — для лікування виснаження як фізичного, так і духовного. Ним розтирали стомлені ноги після далекої дороги. В XVI столітті хвороби печінки лікували пивом з папороті, а захворювання дихальних шляхів — із шавлії. В XVIII і на початку XIX століття більшість ліків у шпиталях вживали тільки з пивом.
Мюнхенський інститут пива науково довів, що один літр нефільтрованого пива вдесятро корисніший, ніж один літр молока. Саме тому, певно, сьогодні в санаторії «Медобори», що на Тернопільщині, вперше в Україні запровадили пиволікування. Там за допомогою нефільтрованого «живого» пива лікують деякі поширені захворювання. Його приймають внутрішньо, а також роблять пивні ванни. Але в той же час усі застерігають від надмірного споживання хмільного напою.
– Пиво корисне для здоров’я, якщо його пити не більше 0,7 літра на день, — каже директор американського ”Інституту здорового способу життя” доктор Кертіс Еллісон.
В іншому випадку, стверджують науковці, й до алкоголізму не далеко. І як не прикро, статистика свідчить, що за останні десять років пивних алкоголіків в Україні стало в десять разів більше.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору