Рівне:

Створення та просування сайтів

Освіта Рівненщини під час окупації

Рівненська область 07-травня, 2010, 11:439 prov 1 515
У Рівному в управлінні освіти і науки облдержадміністрації відкрито виставку «Освіта Рівненщини у роки випробувань: 1941-1945». За представленими матеріалами, а це копії документів, які нині зберігаються в архіві, можна оцінити, якою була тогочасна освіта. Відкриваючи виставку, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Іван Вєтров, зокрема, наголосив, що тема дослідження дуже цікава як для дорослого населення, так і для учнівської та студентської молоді. Заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Олексій Губанов підкреслив, що подібні виставки є потрібними адже знання історії свого краю, та історії загалом, виховує в людей прагнення спокою та миру.
На виставці, зокрема, представлено розпорядження гебіткомісара Рівного про створення у місті народних шкіл, також табелі учительської платні та посвідчення директорів та учителів народної школи про знання ними німецької мови, за що, до речі, в залежності від рівня знання, їм робили надбавку до зарплатні від 5 до 25%. Можна побачити пропагандистські фото із зображенням миру, спокою та добробуту на вулицях Рівного, навчальні програми для народних шкіл, свідоцтво того часу про закінчення 3-класової школи тощо, учнівські твори на тему «Під німецькою окупацією», спогади учителів про дійсне ставлення німецьких загарбників до освіти. Та навіть малюнки учнів рівненських шкіл 1943 року на яких замість сонця та будинків зображені шибениці .
Окрім цього, на виставці можна побачити експозицію дитячих малюнків «Безсмертний подвиг українського народу», де вже сучасні учні гімназій та ліцеїв області показали своє бачення тих подій, вшановуючи пам’ять про загиблих.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору