Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненський КВУ просить Уряд скасувати норми, які ускладнили громадянам реалізовувати право на отримання соцдопомоги

Рівненська область 11-травня, 2010, 13:099 Lobanovskiy 953
Рівненська обласна громадська організація «Комітет виборців України» звернулася з листом до Кабінету Міністрів з проханням визнати нечинними деякі зміни до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, внесені Урядом в березні цього року. Як виявили юристи організації, в постанові Кабміну № 250 від 24 лютого 2003 року «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям» є норми, які не відповідають чинному законодавству.
Справа в тому, що статтею 7 Закону України «Про державну допомогу малозабезпеченим сім’ям» встановлено умови, за яких державна соціальна допомога не призначається і наведений чіткий перелік таких умов. На виконання вимог відповідного Закону Кабінет Міністрів України 24 лютого 2003 року видав постанову № 250 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям» (далі за текстом Порядок) з наступними змінами та доповненнями.
11 березня 2009 року до цього Порядку були внесені зміни, якими Кабмін фактично розширив перелік підстав, за яких соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям не призначається. Зокрема, Уряд виклав у новій редакції пункт 10 зазначеного Порядку, в якому вказав перелік підстав, за яких соцдопомога не призначається. Водночас стаття 7 Закону «Про державну допомогу малозабезпеченим сім’ям» не містить перелічених умов, які додатково введені новою постановою Кабінету Міністрів України.
Таким чином, внісши відповідні зміни, Кабмін вийшов за межі своїх повноважень, діяв всупереч частини 2 статті 19 Конституції України, за нормами якої органи державної влади, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Адже ні Конституцією, ні Законами України Кабінет Міністрів не наділений повноваженнями вводити до вказаного Порядку додаткові норми, яких немає в Законі. Це можливо лише шляхом підготовки відповідного законопроекту.
«Внаслідок внесених змін, як свідчать часті звернення громадян до центру права нашої організації з цього приводу, з березня 2009 року малозабезпеченим громадянам складніше стало реалізовувати право на отримання соціальної допомоги, – говорить юрист РОГО КВУ Вячеслав Горбенко. – Тому наша організація звернулася до Уряду з листом, у якому просимо визнати нечинними абзаци 2 і 3 пункту 10 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 250 від 24.02.2003 року в редакції змін, внесених постановою № 202 від 11.03.2009 року. Сподіваємося, що вже найближчим часом зазначений Порядок буде приведений у відповідність до Закону України «Про державну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ

У разі порушення ваших законних прав та інтересів, а також з метою ознайомлення зі своїми правами ви можете звернутись до центрів права Рівненської обласної громадської організації „Комітет виборців України” в містах Рівне і Сарни й безкоштовно отримати інформаційну та правову допомогу.
Адреса центру права в Рівному: вул. Короленка, 6, 1 поверх, каб. 5. Тел.: (0362) 26-38-47.
Адреса центру права в Сарнах: вул. Суворова, 8. Тел.: (03655) 2-10-34.
Дні прийому громадян – вівторок та четвер з 10:00 до 17:00.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору