Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненська обласна рада схвалила програму боротьби з онкозахворюваннями

Рівненська область 24-травня, 2010, 09:119 Lobanovskiy 1 271
На останній сесії Рівненської обласної ради депутати затвердили Обласну програму боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року. Необхідність прийняття такої Програми викликана зростанням захворюваності і смертності від раку у зв’язку з несприятливою екологічною ситуацією та значним старінням населення. Упродовж життя кожен третій-четвертий чоловік і кожна п’ята жінка можуть захворіти на рак. Рак є причиною більш як 15 відсотків усіх летальних випадків і поступається за цим показником лише серцево-судинним захворюванням. За оцінками ВООЗ, за наступне десятиліття щороку виявлятимуться до 20 мільйонів нових випадків раку.

У Рівненській області кожного року діагностується майже 3 тисячі хворих на злоякісні новоутворення. У структурі захворюваності чоловічого населення провідні п’ять місць займають злоякісні пухлини легень, шлунка, шкіри, передміхурової залози, прямої кишки. У жінок перші п’ять місць займають: рак молочної залози, шкіри, тіла матки, шлунка, ободової кишки. Онкозахворюваність серед населення області з 2005 по 2008 роки мала тенденцію до поступового росту (від 253,0 на 100 тис. нас. у 2005 році до 262,1 за 2008 рік). За 2009 рік захворюваність склала – 251,3 на 100 тис. нас. За розрахунками фахівців-онкологів, до 2020 року кількість тих, хто вперше захворів на рак, в області може зрости до 3,2 тисяч осіб на рік.

Майже 2 тисячі жителів області щороку помирають від раку, причому до 35 відсотків померлих від раку – особи працездатного віку. Через запізнілу діагностику онкологічних захворювань залишається високим відсоток (32-34%) онкологічних хворих, які помирають упродовж одного року після встановлення діагнозу. У розвинених країнах світу цей показник не перевищує 25-30%.

Сьогодні в області проживає майже 17,2 тисяч людей, які в той чи інший час перенесли онкологічне захворювання.

Серед шляхів реалізації Програми, прийнятої Рівненською обласною радою, зокрема, впровадження заходів, спрямованих на своєчасне виявлення онкологічних захворювань, зниження смертності та інвалідності населення внаслідок онкологічних захворювань та зменшення поширеності захворюваності.

Виконання Програми дасть змогу:

знизити захворюваність на злоякісні новоутворення серед населення області;

покращити ранню діагностику злоякісних новоутворень I-II стадії, особливо візуальних локалізацій (ротової порожнини, щитовидної залози, молочної залози, шийки матки, прямої кишки, інших);

покращити діагностику передракових захворювань, їх оздоровлення і диспансерний нагляд за хворими з передраковими станами та з груп ризику виникнення онкологічної патології (загальні хронічні захворювання систем та органів, доброякісні пухлинні процеси всіх локалізацій, папіломо-вірусна інфекція статевої сфери, спадкова схильність та інші чинники);

знизити рівень занедбаності та смертності від злоякісних новоутворень;

знизити рівень кількості онкологічних хворих, які помирають упродовж року після встановлення діагнозу;

удосконалити медичну допомогу онкологічним хворим відповідно до встановлених вимог;

покращити матеріально-технічну базу закладів, що надають медичну та соціальну допомогу онкологічним хворим;

забезпечити безоплатну спеціалізовану допомогу онкологічним хворим;

створити систему симптоматичної допомоги онкологічним хворим;

забезпечити ефективну соціальну підтримку онкологічним хворим;

покращити інформування населення щодо ризиків виникнення онкологічних захворювань та їх профілактики.

Фінансування Програми буде здійснюватися за рахунок державного бюджету, місцевих бюджетів різних рівнів, а також інших джерел, не заборонених законодавством. Разом з тим Рівненська обласна рада рекомендувала районним та міським радам спільно з райдержадміністраціями та виконкомами рад міст обласного значення розробити та затвердити відповідні місцеві програми та забезпечити повне і своєчасне їх виконання.


Про це Провінційці повідомили у Рівненській обласній раді.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору