Рівне:

Створення та просування сайтів

Фізика – його лірика…

Суспільство 27-травня, 2010, 11:539 prov 1 331
Фізика – його лірика…


Добігає кінця останній рік навчання у школі, а ми вже сумуємо за уроками Святослава Марчука, де дослухаєшся до кожного слова цікавих розповідей про світ, який базується на законах фізики.
Сьогодні тема уроку - «Фотоелектричний ефект». Підручник розповідає про це складно і якось відчужено, а розповідь вчителя захоплює. Відтак у душі зароджується цікавість: які життєві лабіринти треба здолати, щоб так уміло і цікаво донести учням теорію, захопити дітей експериментами, дослідами, винаходами? А ще відчутне вболівання за вчительську справу і любов до своїх вихованців. Де ті родинні і життєві джерела, із яких Ви, Святославе Дмитровичу, черпали педагогічну наснагу?
Мабуть, вони – у мальовничому селі Вишневе. Саме тут 1 листопада воєнного 1943 року майбутній невгамовний фізик-експериментатор з’явився на світ. Його дитинство обвітрене бідами і тривогами. Але навіть у той складний післявоєнний час хлопчик прагнув до знань. Навчався у початковій школі у рідному селі, а згодом у Княгининській семирічній та Демидівській середній школах, де з особливим завзяттям вивчав точні науки. Найбільше подобалася фізика і математика. Мабуть, це зіграло визначальну роль при виборі подальшого життєвого шляху. Можна стверджувати, що шкільне захоплення благословило Святослава Марчука на фізико-математичний факультет Кременецького педагогічного інституту.
П’ять років навчання в вищому навчальному закладі, де у двадцятих роках ХХ століття виношував творчі задуми майбутній літературний талант світового масштабу Улас Самчук, заклали міцний науково-методичний фундамент майбутнього педагога. До речі, перші кроки на освітянській ниві зробив у селі Власковець на Тернопільщині. Згодом Святослав Марчук повернувся на рідні терени. Він вчителював у Пісниківській та Вербенській восьмирічках. У Вербні також спробував і директорського хліба.
Розумного, ділового, порядного педагога помітили кадровики із райцентру. Саме за їхніх переконливих і незаперечних аргументів уродженець Вишневого із 1967 по 1974 рік був на комсомольській роботі. Відлучений від улюбленого заняття, Святослав Дмитрович тішив себе не посадами другого чи першого секретаря райкому комсомолу, а бодай тим, що мав змогу перебувати в контакті з молоддю.
Тож коли після комсомольського семиріччя став учителем фізики Млинівської середньої школи №2, то наче вдруге на світ народився. Допитлива дітвора надихнула на пошуки, дослідження, експерименти. Та й власний педагогічний неспокій кликав до творчості.
День за днем, рік за роком в арсеналі вчителя фізики нагромаджувався чималий обсяг наукових матеріалів. Не дивно, що своїми здобутками він дослідник захотів поділитися з колегами-фізиками. У 1995 році публікація у московському журналі «Фізика в школі» викликала схвальні відгуки у вчителів та науковців. Згодом у фахових журналах Святослав Марчук продовжує розміщати публікації про свої дослідження у галузі фізики. Згодом новатор узявся за виготовлення приладів для дослідів на уроках фізики. Після публікації «Медичний шприц на уроках фізики» його методикою користуються колеги зі всієї України. Нині винахід вчителя «Комплект для дослідів з механіки» демонструється на виставці у Києві. І це, як кажуть, ще не вечір…

Олена ГРИВА,
учениця 11 класу
Млинівської ЗОШ №3
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору