Рівне:

Створення та просування сайтів

До відповідальності притягнуто 175 посадових осіб

Кримінал 27-травня, 2010, 11:559 prov 1 136
Наш Рівненський край багатий на різноманітні види корисних копалин. Однак, на жаль, охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання земель потребують сьогодні особливого захисту. Порушення у цій сфері мають системний характер. Щоб унеможливити та запобігти порушенням земельного законодавства, органи прокуратури вживають усіх можливих заходів.
В результаті проведених у 2009 та з початку 2010 року перевірок щодо охорони і використання земель міськрайпрокурори області порушили 29 кримінальних справ, внесли 825 документів прокурорського реагування, за наслідками їх розгляду до відповідальності притягнуто 175 посадових осіб, до бюджету відшкодовано більше 2 мільйонів гривень. За прокурорського втручання повернуто та не допущено незаконне надання 81 га земель, відновлено 16 га земель, порушених незаконним видобутком бурштину. Щодо державних службовців органів місцевого самоврядування прокурори склали 23 протоколи про корупційні правопорушення. Всі вони розглянуто судом і на винних накладено штрафи.
Як засвідчили перевірки, в нашому краї найпоширенішими залишаються порушення вимог земельного законодавства при наданні земельних ділянок у власність, оренду, відшкодуванні втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. Розповсюджено самовільне захоплення земель. А такий стан справ призводить до порушення конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави.
Так, Дубенський міжрайонний прокурор порушив кримінальну справу за ч.1 ст.366, ч.1 ст.364 КК України (зловживання владою, службове підроблення) щодо землевпорядника однієї із сільських рад, який склав та видав завідомо неправдиве рішення сільради про передачу громадянці безкоштовно у приватну власність земельну ділянку для ведення особистого підсобного господарства в розмірі 0,20 га. В подальшому на підставі вказаного рішення вказану земельну ділянку, вартість якої склала близько 30 тисяч гривень, було незаконно приватизовано. Станом на сьогодні кримінальну справу скеровано до суду для розгляду.
Аналогічні порушення виявив і прокурор Володимирецького району. Там вже порушено 2 таких справи щодо службових осіб сільських рад, одну з них скеровано до суду.
Численні порушення виявили прокурорські перевірки в діяльності суб’єктів господарювання.
Зокрема, прокуратура Гощанського району виявила, що частина агропромислових підприємств використовує земельні ділянки без агрохімічних паспортів, порушуючи вимоги Закону України «Про охорону земель» ряд. На усунення вказаних порушень прокурор вніс 5 приписів, які розглянуто та задоволено у повному обсязі, до відповідальності притягнуто 5 посадових осіб.
За втручання Рівненського міжрайонного природоохоронного прокурора державі відшкодовано понад 40 тисяч гривень. Саме такі збиткі завдали службові особи ДП “Бурштин-України”, які самовільно зайняли земельну ділянку лісогосподарського призначення площею 10,05 га для розширення кар’єру з видобутку бурштину. Самовільно зайняті землі рекультивовано і повернуто державі.
На виконання приписів органів прокуратури області у 2009-2010 роках до бюджетів різних рівнів відшкодовано втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва на суму 180 тисяч гривень.
Подібних прикладів правопорушень можна навести безліч. Однак вказані порушення закону стають можливими тому, що відповідні органи державної влади і місцевого самоврядування не повною мірою виконують покладені на них функції контролю.
Анна-Марія Дзівак,
старший помічник прокурора області з питань нагляду
за додержанням природоохоронного законодавства
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору