Рівне:

Створення та просування сайтів

На Житомирщині відбулися комплексні навчання з органами управління та силами цивільного захисту щодо ліквідації надзвичайної ситуації, спричиненої лісовими пожежами

Житомирська область 31-травня, 2010, 10:299 Lobanovskiy 1 065
З настанням весняно-літнього пожежонебезпечного періоду для Житомирщини актуальною постає проблема виникнення пожеж у лісових та торф’яних масивах. Упродовж 2009 року в лісах області виникло 545 пожеж, вогнем пройдено понад 1500 га лісонасаджень, завдано збитків на суму більше 16 млн гривень. На території області зареєстровано чотири надзвичайні ситуації, пов’язані з великими лісовими та торф’яними пожежами. Найбільшою за масштабами у минулому році була пожежа у Поліському природному заповіднику, де площа, пройдена вогнем, склала 550 га.

З метою запобігання, вчасного виявлення та ліквідації можливих лісових і торф’яних пожеж 27-го травня на базі Овруцького держлісгоспу Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства були проведені комплексні навчання з органами управління та силами цивільного захисту області щодо ліквідації надзвичайної ситуації, спричиненої лісовими пожежами. До проведення залучалося 38 одиниць пожежної та спеціальної техніки, гелікоптер КА-2, а також сили та засоби спеціалізованих служб області – медицини катастроф, СЕС, підрозділів УМВС, ДАІ та інших. Безпосереднє керівництво навчаннями здійснювали начальник облуправління МНС генерал-майор служби цивільного захисту Ігор Нікітчук та начальник Житомирського облуправління лісового та мисливського господарства Володимир Ткачук.

Тактичним задумом передбачалося, що внаслідок необережного поводження з вогнем сталося загорання сухої трави на землях запасу поблизу 51-го кварталу Овруцького лісництва. Внаслідок поривчастого вітру, вогонь поширився на лісовий масив та швидко набрав великих розмірів. Повідомлення про лісову пожежу надходить від екіпажу патрульного літака (АН-2) черговому Овруцького лісництва ДП «Овруцьке ЛГ», над територіями якого здійснювався патрульний політ. За попередніми даними вогнем охоплено до 3,3 га лісового масиву, фронт пожежі рухається в північному та північно-західному напрямку. Надалі пожежа з низової перейшла на верхову та поширилася на торф’яну заболочену ділянку, охопивши загалом полощу близько 17 гектарів.

Задля прийняття вірних рішень щодо оперативного реагування і ліквідації пожежі у розгорнутому наметовому містечку проводиться позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

У той же час, згідно з задумом, під час проведення робіт з ліквідації пожежі в одному з кварталів рятувальники МНС виявили 3 артснаряди часів Великої Вітчизняної війни. Після евакуації особового складу та техніки з даної місцевості група піротехнічних робіт приймає рішення щодо порядку робіт зі знешкодження та знищення вибухонебезпечних предметів.

Організаторами та керівництвом навчань були враховані всі чинники: від швидкості й напряму вітру до кількості місць забору води, їх розташування та прохідність доріг. Кожне нове припущення щодо ймовірного розвитку подій моментально перетворювалося на нову ввідну, на яку злагоджено та чітко реагували й лісівники, й рятувальники. Окрім застосування пожежної та спеціальної техніки, використовувалися усі можливі засоби та методи гасіння – від засипання кромки пожежі ґрунтом, прокладання загороджувальних і опорних мінералізованих смуг, застосування ранцевих оприскувачів до методу відпалювання та утворення загороджувальних смуг за допомогою вибухових речовин.

Пожежа ліквідована. Підсумовуючи результати навчання перший заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Микола Олещенко зазначив, що захід проведений на високому професійному рівні, залучені служби продемонстрували належну підготовку та злагодженість у діях при невідкладних роботах щодо локалізації та ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної з гасінням лісової пожежі.

Центр зв’язків з громадськістю ГУМНС у Житомирській області.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору