Рівне:

Створення та просування сайтів

В Івано-Франківській області зсув зійшов на одне із сіл

Івано-Франківська область 31-травня, 2010, 10:349 Lobanovskiy 1 464
У гірському селі Тисові Болехівського району Івано-Франківської області гора зійшла на дорогу. Вже понад тиждень 250 мешканців відрізані від світу. Тепер до школи, аптеки чи крамниці, що в іншій частині населеного пункту, люди пробираються через сусідські обійстя. Селяни кажуть, зсув почався вночі і триває досі. Тож досі існує загроза майну і здоров'ю мешканців.
Зсув стався вночі. Ґрунт рухався поступово, і це врятувало людей. Уламки гори Кости блокували шлях і розітнули село навпіл. Нижче - потік. Мешканці кажуть, якщо перекриє ще й річище, затопить село.
Іван Яцинин, Тисівський сільський голова:
- Цей участок може затопити, якщо вона зсунеться в потічок. І перегородило би нам потічок, і було би точно, як в "Захарі Беркуті", затопило би нам цей участок - більше 70 хат.
А ще гора загрожує кільком господарствам, що на її шляху. Люди бояться, але ходять небезпечною зоною - хто до крамниці, хто до школи.
Леся Гончар, мешканка с. Тисова:
- Було як у фільмі жахів. Зранку встали, думали, що це кінець світу. Каміння сунеться, дощ паде, дерева сунуться, не знали, до чого братися. Документи напоготові, дітей наперед себе, хотіли з хати виїжджати.
Зараз тут працює кілька одиниць важкої техніки. Щодня ґрунт вивозять сотні вантажівок. Проте, гора сунеться й далі. А вже за кілька кілометрів від Тисова - головна автомагістраль "Івано-Франківськ - Стрий". Тому пагорб, кажуть фахівці, варто укріпити. Тільки коштів на це немає. Самотужки зібрали 25 тисяч гривень.
Зенон Макота, болехівський міський голова:
- Зараз йде ліквідація того зсуву, але воно сунеться далі, бо паде дощ, і гора мокне, і зсув продовжується. Якби була погода, ми би могли укріпити.
Селяни сподіваються на допомогу з Києва і чекають на висновки геологів. Вони мають порадити, як укріпити ґрунт. Та мешканці вже передбачають: потрібно буде мільйони гривень.

Володимир Гарматюк, Василь Смага, НТН, Івано-Франківська область.
http://ntn.ua/uk/news/catastrophes/2010/05/28/3847
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору