Рівне:

Створення та просування сайтів

На Прикарпатті 39-річний злодій кілька місяців грабував старі храми

Івано-Франківська область 03-чер, 2010, 09:089 Lobanovskiy 896
Масштабну аферу викрили на Прикарпатті. Там затримали 39-річного злодія, що кілька місяців поспіль обкрадав старі храми. Крадія цікавили старовинні Євангелії. Сторічні священні тексти продавали на сході України. Загалом у справі фігурує два десятки старовинних книг.

Близько десятка старовинних Євангелій. Книги, яким сто і більше років. Сьогодні вони фігурують у справі як речові докази.

Василь Варцаба, керівник УМВС в Івано-Франківській області:

- Він ніде не жив - ні в готелях, ні в домах, пересувався вночі на велосипеді. При ньому були карти, ні з ким не спілкувався з громадян, тому ми не могли на нього вийти.

До вилазок злодій, на якого тривалий час полювали правоохоронці, готувався ретельно. Мав ніж, географічні карти, рукавиці, домкрат. На нього влаштовували постійні засідки, на церковного крадія найвищої кваліфікації полювали півсотні міліціянтів - і, зрештою таки, отримали результат. Це сталося, коли 39-річний лиходій обікрав черговий храм. Його здобиччю стали два Євангелія.

Загалом зловмисник зізнався у крадіжці 22-х раритетів з храмів Чернівецької та Івано-Франківської областей. Хоча в міліції припускають: їх значно більше. Поцуплені святі книги злодюга переправляв до Полтави, далі їх збували харківському підприємцю-антиквару. Священики обіцяють молитися за тих, хто збився з дороги.

Отець Василь Заверач, священик церкви Петра і Павла:

- Він забрав дві старовинні Євангелії, також взяв пожертви, які ми збирали для дітей з вадами зору. Я би хотів запевнити того чоловіка, що ми за нього будемо молитися. Мені є шкода тої людини, в якої, як ми знаємо, є четверо дітей. Тому ми молимо Бога, аби він вийшов іншою людиною, зрозумівши, що у житті є інші цінності - моральні цінності, і можна іншим способом жити.

Вартість однієї книги на чорному ринку - 10 тисяч гривень. То ж заробив крадій чимало. Але міліціянти переконані, що сам затриманий не міг зорганізувати такий бізнес. То ж правоохоронці розшукують його спільників.

Володимир Гарматюк, Василь Смага, Івано-Франківська область, НТН.
http://ntn.ua/uk/news/robberies/2010/06/02/3880
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору