Рівне:

Створення та просування сайтів

Радивилів святкує

Таке життя 03-чер, 2010, 12:119 prov 3 196
Радивилів святкує


У Радивилові відсвяткували 446-ту річницю міста. Його давня історія свідчить, що це були ворота до Європейської цивілізації.
Вперше Радивилів згадується в документах Луцького замку в 1564 році як маєток Миколая Радзівіла, званого Чорним. Після Люблінської унії 1569 року Радивилів у складі Кременецького повіту Волинського воєводства відійшов до Польщі, що пояснює пізніше написання його назви Радзивилів.
Під час національно-визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького у 1649 і 1651 роках у Радивилові побували загони селянсько-козацького війська.
У 1672 році у містечку проїздом побував французький дипломат, німець за походженням Ульріх фон Вердум. Його запис у щоденнику – це перший опис Радивилова, відомий сучасникам.
У 1866 році Радивилів став волосним центром. За чотири роки йому присвоїли статус міста. Прокладена в 1873 році залізниця Здолбунів – Радивилів, яку невдовзі з’єднали з залізничною мережею Австро-Угорщини, ще більше пожвавила життя міста.
Під час першої світової війни і пізніше місто опинилося в зоні запеклих бойових дій. Воно потрапляло до рук німецьких, російсько-більшовицьких, польських військ. У роки української революції чимало жителів підтримали Українську Народну Республіку, потрапивши в лави захисників незалежності.
З 1920 по 1939 рік Радивилів був під владою Польщі. У вересні 1939 року з приходом Червоної армії місто, відійшовши до УРСР, стає райцентром. З 30 червня 1941 року до березня 1944 року Радивилів перебуває під німецько-фашистською окупацією.
Після війни місто відбудовувалося, розвивалося. Його підприємства випускають різноманітну продукцію: борошно, оцет, консерви, швейні вироби, меблі, фурнітуру для легкої промисловості.
Свого часу у Радивилові побували Григорій Сковорода, Оноре де Бальзак, Іван Франко, Леся Українка, Ісаак Бабель, Улас Самчук. У місті народився композитор Герман Жуковський. Тут жили і творили письменники Модест Левицький і Петро Козланюк. Славився Радивилів і меценатами, такими як комерсант Мойсей Гінзбург.
Розпочалося цьогорічне святкування спортивними змаганнями у міському парку. Так, у першості дитячо-спортивної школи з міні-футболу перемогла команда учнів філії із села Крупець. Першість з волейболу виборола збірна старшої вікової групи. Василь Маєвський став чемпіоном міста з шахів.
Дітлахи заповнили кінотеатр, де демонстрували мультиплікаційні фільми. Та найвагомішим подарунком для малечі став дитячий майданчик, який відкрили на площі Незалежності. Його облаштували за кошти миколи Рудьковського, голови політвиконкому Соціалістичної партії України. На урочистому мітингу з нагоди чергової річниці міста виступив міський голова Радивилова Микола Карапетян, голова районної державної адміністрації Віталій Станкевич, депутат обласної ради, керівник обласної організації Соціалістичної партії України Леонтій Самчук.
На святі оголосили підсумки конкурсу за кращий благоустрій серед підприємств міста. Нагороди отримали приватні господарі за підсумками огляду-конкурсу на кращий двір.
Відзначено меценатів, людей, які активно співпрацювали з міською владою, та сумлінних працівників міського господарства.
Місто добре підготувалося до чергової річниці. За підсумками огляду населених пунктів області Радивилів став першим серед міст своєї групи, а також виборов друге місце у всеукраїнському конкурсі. На завершення свята відбувся концерт за участю переможців районного конкурсу “Юна зірка”, а також запрошених артистів та колективів зі Львова, Луцька та інших міст. Організували й святкову лотерею. В цьогорічному розіграші головним призом був телевізор, а також серед подарунків були килими, побутова техніка, сувеніри. А закінчилося свято дискотекою та феєрверком.
Анатолій ТИМОШЕЙКО,
Радивилів
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору