Рівне:

Створення та просування сайтів

Слідами Берестецької битви

Таке життя 10-чер, 2010, 13:509 prov 1 315
Слідами Берестецької битви


В нашій країні є куточки, де минуле видається близьким, де сама історія розповідає про велич українського духу. Саме таким місцем є Національний заповідник „Поле Берестецької битви”. Минулих вихідних в місцях, де відбувалася одна з значних битв в історії українського народу - Берестецька битва 1651 року, у селах Пляшева та Острів Радивилівського району було особливо людно. З усіх куточків України прибули сюди тисячі людей, щоб вклонитись полеглим за волю та незалежність України козакам і селянам.
Берестецька битва, в якій з обох сторін приймало участь майже 300 тисяч чоловік, в XVII столітті була наймасовішою в Європі. Саме вона суттєво вплинула на хід історії нашої країни, сприяла тому, щоб Україна відбулася як козацька держава.
Минали століття, але пам’ять про ці героїчні події не згасає.
У дев’яту п’ятницю після Світлого Христового Воскресіння традиційно у Свято–Георгіївському соборі монастиря на “Козацьких Могилах” було відправлено Божествену літургію, яку очолив митрополит Рівненський і Острозький Євсевій.
Відслужили панахиду також біля саркофагу з останками українських героїв перед Свято-Георгіївським собором монастиря та на козацькому цвинтарі біля села Острів. У неділю було відправлено Божествену Літургію та Вселенську панахиду, яку очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Русі – України Філарет у співслужінні з єпископом та духовенством Української Православної Церкви Київського Патріархату.
У зверненні до віруючих він закликав боронити єдність та незалежність нашої держави так, як це ревно робили наші предки-герої цього славного поля, борці Берестечка.
Після Богослужіння відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятника козакам, у якому взяли участь Святійший Патріарх Філарет, духовенство, представники влади та громадськості, учасники урочистостей.
На народному віче виступили представники владних структур, лідери політичних організацій. Лейтомотивом виступів були заклики зберегти єдність та цілісність України, боронити волю і незалежність держави, як це робили герої Берестецької битви. У зв’язку з тим, що наступного 2011 року буде відзначатися 360-річниця Берестецької битви, було прийнято звернення до керівників політичних та громадських організацій з пропозиціями надати матеріальну допомогу у її відзначенні.
Завершила дійство літературно-мистецька композиція „Ідем сюди щоліта помолитись, козацьким поклонитись могилам”.
Відбулися показові козацькі змагання.
Довго вирували і невщухали людські пристрасті на місцях героїчної минувшини нашої землі.
Анатолій ТИМОШЕЙКО,
Радивилів
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору