Рівне:

Створення та просування сайтів

Вільні від тютюнового диму

Суспільство 22-лип, 2010, 10:089 prov 1 056
Сьогодні кожна десята смерть у світі пов’язана з тютюном. В Україні – 11 мільйонів курців. 300 тисяч підлітків щороку поповнюють їхні лави. Як знизити рівень тютюнокуріння на місцевому рівні, шукали шляхів під час семінару, що відбувся в Рівному.
– Половина курців радше помре від викликаних курінням хвороб, – розповідає керівник відділу контролю над тютюном Інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський. – Це все одно, що коли людина в молодості починає курити, дати їй револьвер з двома кулями і казати: ось одна холоста куля, десь років в сорок-шістдесят треба вистрілити. Хочеш взяти? Такий дуже красивий пістолет.
Чверть курців помирає у віці до 70 років. Серед них смертність від серцево-судинних захворювань в п’ять разів вища, ніж у тих, хто не палить. Наслідком куріння можуть бути злоякісні пухлини, інсульт, цукровий діабет, інфекційні, запальні або психічні захворювання. Жертви “пасивного” куріння піддаються підвищеному ризику розвитку раку легень (на 20—30%), інфарктів (25—35%), інсультів (до 80%). Якщо 100 років тому рак легенів був фактично не відомим, і ця хвороба вважалася “рідкісним випадком”, то зараз в Україні щороку від цього помирає близько 10 тисяч людей.
Коаліція громадських організацій та ініціатив “За вільну від тютюнового диму Україну” просуває ряд заходів, спрямованих на зменшення поширеності тютюнокуріння.
– Звісно можна в школах дітям розповідати про шкідливість, але, якщо ви вийдете на вулицю, і надалі на кожному кроці продаватимуть цигарки, які коштуватимуть дешевше молока, і діти матимуть доступ до них, паралельно скрізь буде реклама, чи ковбоїв, чи гламуру, чи успіху, то ваші лекції просвітницькі не матимуть результату, – переконана член оргкомітету Коаліції громадських організацій та ініціатив “За вільну від тютюнового диму Україну” Ганна Гопко. – Тому ми націлені на те, щоб в Україні підвищили акцизи на тютюнові вироби, і ціни на сигарети стали вищими.
Коаліція також відстоює повну заборону реклами тютюну, його просування та спонсорства, 100% заборону куріння в громадських місцях, та збільшення за це штрафів. Також вимагають, щоб цигарки продавалися лише в спеціалізованих кіосках.
Рівненські захисники чистого повітря мають також власні плани щодо зменшення куріння в Рівному:
– Ми плануємо подати у Рівному проект рішення щодо конкретизації місць, де буде заборонено курити, – ділиться координатор антитютюнової коаліції в м.Рівне, представник громадської мережі “Опора” Андрій Токарський. – Спочатку ми будемо подавати цей проект меру. Якщо він його не підтримає, то будемо подавати через депутатські групи. Далі плануємо зробити круглий стіл з підприємцями, власниками кафе, барів, ресторанів з метою об’єднати їх у групу людей, які виступають за чисте повітря “Вільні від тютюнового диму”. Ми запропонуємо, для проби, наприклад, тиждень, попрацювали повністю заборонивши паління у своїх закладах і проаналізувати чи зменшилися їхні прибутки після цього.
Якщо підприємці підтримають цю ідею, то опорівці обіцяють включити їх у перелік місць громадського харчування “вільних від тютюнового диму” і цим самим їх рекламувати. Окрім того, антитютюнова коаліція планує відслідкувати, як рівненські чиновники дотримуються заборони паління в громадських установах, зокрема у міській та обласній раді, подивитися, де і хто палить, сфотографувати їх. Сподіваються, що зрештою ці заходи зменшать рівень куріння в нашому місті.
– Припинення куріння працює, запевняє керівник відділу контролю над тютюном Інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський. – Якщо куріння призводить до зменшення тривалості життя курця на 10 - 15, то відмова від цієї звички, особливо якщо це відбулося у віці до 35 років, “повертає” від 5 до 10 років.
Антоніна ТОРБІЧ, Вікторія РИЧКО,
Рівненський прес-клуб.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору