Рівне:

Створення та просування сайтів

В Україні очікують на параліч судової системи під час місцевих виборів

Україна і світ 29-лип, 2010, 10:289 prov 1 093
Майбутні місцеві вибори стануть справжнім викликом для адміністративного судочинства в Україні. Про це заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко під час експертної Інтернет-конференції на тему “Місцеві вибори за новими правилами” на порталі ЛІГА.net.
“У державі відбудеться кілька десятків тисяч місцевих виборів, з обліком “мажоритарної” складової в них візьмуть участь декілька сотень тисяч кандидатів. І якщо навіть десята частина з них буде оскаржувати ті чи інші дії опонентів або виборчкомів (а це буде — не сумнівайтеся), це може паралізувати судову гілку влади”, — зазначив О.Черненко.
Він пригадав президентські вибори, коли “декілька адмінсудів приймали, м’яко кажучи, спірні рішення”. “А на місцевих виборах “судові війни” завжди більш безжалісні і безпринципові. Особливо часто суди будуть використовувати для зняття кандидатів з реєстрації і для оскарження результатів виборів”, — зазначив О.Черненко.
Такої ж думки дотримується і голова правління Цивільної мережі “Опора” Ольга Айвазовська. “Суди — це ефективний інструмент знищення кандидатів. Якщо законодавство передбачає спірні норми, то ними обов’язково скористаються. Хоча, з моєї практики, якщо треба зняти кандидата, то суд може прийняти рішення на основі вигаданої суддею норми закону. На жаль, такі винахідливі судді досі працюють”, — зазначила вона.
У свою чергу експерт з виборчого права з Товариства конституційного права України Володимир Ковтунець вважає, що судових розглядів буде багато, зокрема, через норму про скасування реєстрації через порушення виборчого законодавства. “Суди, як показує практика, стараються дистанціюватися від політичних конфліктів і при кожній нагоді намагаються приймати зважені рішення. Хоч у 2006 році були і такі “рішення”, які ЦВК посоромилася навіть публікувати в офіційному збірнику судових рішень”, — сказав експерт.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору