Рівне:

Створення та просування сайтів

Тропічні метелики прилетіли до Рівного

Суспільство 05-сер, 2010, 10:179 prov 1 368
Потрапити у справжні тропіки, побачити мерехтіння крил сотні різнокольорових красенів, потримати їх на долоні та навіть загадати бажання можна у Рівному. Адже у місті відкрилася унікальна експозиція живих тропічних метеликів “Сад мрій”. На ній представлено понад 20 видів лускокрилих.
Ввійшовши до виставкової зали, завмираєш. Вигляд “живих квітів” захоплює і дорослих, і дітей. Декому із відвідувачів навіть таланить стати свідком справжньої метаморфози – перетворення лялечки на метелика. Тропічні гості почуваються, як удома, у спеціально облаштованому приміщенні, тому й легко простежити увесь їхній життєвий цикл.
- У нас наявний інсектарій, в якому створено тропічний клімат, комфортний для експонатів виставки, - зазначає ентомолог Сергій Челпанов. - Це підвищена температура та вологість. В таких умовах лялечка і перетворюється на метелика. Тут їм навіть краще, аніж у дикій природі, оскільки немає хижаків, паразитів. Харчуються метелики нектаром квітів та соком перестиглих фруктів. Нині в Україні крилаті красені стають все популярнішими. Будинки метеликів є в Ялті, Севастополі, Києві, а тепер і рівняни можуть помилуватися ними.
Родом метелики, що представлені на виставці “Сад мрій”, з Південно-Східної Азії, Південної Африки та Філіппін. Кожен експонат має цікаву історію, свій характер та поведінку.
Метеликів часто називають живими квітами, адже вони такі ж різнобарвні та яскраві. В природних умовах вони живуть всього 10-14 днів. По суті, метелик - це остання стадія життя комахи, тож за законами природи в цій формі їм відведено жити порівняно недовго. Виростити метелика – це мистецтво з безліччю своїх секретів та тонкощів. На виставці ж можна побачити світ лускокрилих з середини.
У древніх легендах розповідається, що метелики доносять наші потаємні думки та прагнення до небес. Тож коли довкола вас будуть мерехтіти крила цих дивовижних, майже невагомих істот, то усі мрії про щасливе майбутнє неодмінно здійсняться... А ще нагадують нам про те, що життя швидкоплинне, й треба цінувати кожну мить.
Окрім того, вчені стверджують, що споглядання “живих квітів” має оздоровлювальний ефект. Доведено, що яскраві емоції, які викликають метелики, поліпшують самопочуття, особливо це стосується людей з обмеженими фізичними можливостями і психічними розладами. В Європі існує навіть спеціальний проект соціальної програми “Метеликотерапія”.
Отож, насолодитися красою цих дивовижних створінь і зарядитися позитивом у Рівному можна буде до 5 вересня у ТЦ “Екватор”.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору