Рівне:

Створення та просування сайтів

Гарячий вступ – 2010: експеримент завершено!

Новини регіону 12-сер, 2010, 13:159 Lobanovskiy 1 266
Вступна кампанія у всіх вищих навчальних закладах України завершилася. Цьогоріч бажаючим стати студентами довелося добряче попотіти. Адже черги до приймальних комісій були практично цілодобово, бо термін подачі документів значно скоротився.

Як повідомила координатор освітніх програм Громадянської мережі „ОПОРА” Валентина Камзьол, спостерігачі цієї організації та від”Комітету Виборців України” стежили за процесом вступу у 50 вищих навчальних закладах по всій Україні. Відтак, зафіксували низку порушень, в тому числі і в Рівненській області.
- Однією з головних проблем цьогорічної вступної кампанії була непоінформованість абітурієнтів про кількість місць на державні замовлення, - розповідає Валентина Камзьол. – Це фактично позбавило їх права свідомо вибрати ВНЗ, адже з запізненням було оголошено про кількість бюджетних місць. В перші дні прийому документів у всіх Рівненських вишах стояли довжелезні черги, а приймальні комісії працювали навіть у вихідні. Ускладнювала ситуацію ще й погода. Адже висока температура негативно вплинула на стан здоров’я деяких абітурієнтів.

Та незважаючи на труднощі, гарячий вступ - 2010 завершився, і ВНЗ поспішають вивішувати списки майбутніх студентів, які вдало подолали цей експеримент.
Окрім того, за словами Валентини Камзьол, “ОПОРА” дослідила, які спеціальності користуються найбільшою та найменшою популярністю серед абітурієнтів трьох найпрестижніших вишів Рівненщини, а саме Національного університету водного господарства та природокористування, Рівненського державного гуманітарного університету та Національного університету „Острозька академія”.
- Відтак, у НУВГП найбільшу кількість місць віддали для спеціальності”Гідротехніка водних ресурсів” , - зазначає Валентина Камзьол. - На цей напрямок університет зможе прийняти 275 абітурієнтів. На другому місці спеціальність будівельника та архітектора – 250 місць. Для обліку та аудиту у НУВГП виділили - 170 ліцензованих місць.Найменше місць отримали такі спеціальності, як гірництво та охорона праці. На них Міністерство освіти дозволило набрати не більше 30 студентів. А ось серед абітурієнтів НУВГП найбільшою популярністю користуються професії будівельника, економіста та менеджера, На ці спеціальності було подано відповідно 522, 475 та 437 заяв. Тим часом, у випускників шкіл,що бажають здобувати такі спеціальності, максимальна кількість балів за сертифікатами ЗНО не перевищила 787,8 бала.
Натомість у Національному університеті”Острозька академія” Міністерство освіти та науки найбільше місць виділило на підготовку майбутніх філологів (факультет романо-германських мов), правників та фінансистів. На кожну з цих спеціальностей академії дозволили набрати по 65 абітурієнтів. Найменше - по 25 місць - отримали такі напрямки підготовки, як філологія (гуманітарний факультет), журналістика та міжнародні відносини.Найбільшу кількість заяв абітурієнти подали на право - 799, міжнародні відносини - 520, кількість охочих вивчати філологію на факультеті романо-германських мов - 448. Найменше бажаючих вступити на філологію гуманітарного факультету. Їх в академії побільшало всього на 44. Трохи більше буде в Острозі майбутніх журналістів. На цю спеціальність ректорат отримав 89 заявок. Найбільша кількість балів у сертифікатах абітурієнтів, які виявили бажання вчитися в”Острозькій Академії” становить 794,1 бала.
А ось у Рівненському державному гуманітарному університеті найбільше ліцензованих місць отримали напрямки: початкова освіта - 200, філологія (факультет іноземна мова) - 180, філологія (факультет українська мова і література) - 175. Найбільше заяв абітурієнти подали на факультет української філології - 1156, історію - 830 та початкову освіту - 653. Найменше хочуть навчатися на факультеті театрального мистецтво. Таких випускників було всього 55. Сертифікат із максимальною кількість балів - 849,9, подали на спеціальність”Документознавство та інформаційна діяльність”. Із найменшою - ­390,4 на фізичне виховання.
Окрім того, на гарячу лінію”ОПОРИ” надходили повідомлення від абітурієнтів та їхніх батьків щодо необ’єктивності оцінювання в рамках додаткових внутрішніх випробувань, що вплинуло на рейтинг конкурсантів. Так, зафіксовано випадки, коли абітурієнти, які отримали 200 балів з української мови та літератури під час тестування, мали відмінні оцінки з цих предметів в атестатах, не пройшли на бюджет на спеціальність”журналістика”. На іспитах їм поставлено менше 170 балів. В той же час, абітурієнти, які мали наднизькі оцінки з профільного тестування та невисокий середній бал атестату, отримували більш ніж 190 балів за результатами внутрішніх іспитів.
Схожі новини
Коментарі - всього 1

nata 14-сер, 11:53

Уважаемый автор, лучше поинтересуйтейсь, как можно набрать 849,9 из 800 возможных.
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору