Рівне:

Створення та просування сайтів

Дрес-код як необхідність?!

Цікаво 19-сер, 2010, 12:399 Lobanovskiy 1 612
Необхідність дотримання правил, що вимагають певного зовнішнього вигляду, зіпсувала настрій не одному офісному працівникові. Багато хто сприймає дрес-код мало не як насильство над особистістю і навіть як порушення прав людини!

Тим не менше, дрес-коди продовжують діяти в багатьох компаніях. І оскільки роботодавці, як правило, схвалюють введення подібних правил, найчастіше опір виявляється даремним. Але якщо людина не може змінити ситуацію, найправильнішим буде змінити ставлення до неї.
Все починається зі співбесіди
З вимогою дотримуватися дрес-коду багато людей зіштовхуються на співбесідах, коли міні-спідниці, мікро-шорти і навіть джинси відсіваються без найменших сумнівів разом з їх незакомплексованими власниками.
У цілому ступінь жорсткості вимог щодо дотримання дрес-коду залежить від сфери діяльності фірми, обов’язків працівника та конкретної ситуації. Особлива увага формі одягу приділяється під час подій, пов’язаних з прийняттям важливих рішень (наприклад, ділових переговорів), на успіх яких значною мірою впливає зовнішній вигляд працівників.
Що стосується сфер діяльності, то найбільше обмежують юристів, працівників страхових компаній, обслуговуючий персонал у готелях і ресторанах і, зрозуміло, банківських службовців. Незалежно від пори року співробітниці солідних банків зобов’язані бути в колготах (панчохах), закритих туфлях, строгих костюмах. Відхилення — неприпустимі: роботодавці твердо переконані, що”вільний” одяг здатний завдати компанії непоправний збиток.
Водночас навіть у дуже серйозних компаніях до одягу деяких співробітників - піарників, дизайнерів, журналістів - намагаються не чіплятися. Більшість роботодавців розуміють, що обмеження людини творчої професії може призвести до втрати індивідуальності й навіть професійних якостей.
Одяг, як причина звільнення
Заради справедливості зазначимо, що крайня міра покарання за недотримання офісного стилю - звільнення - використовується нечасто. Теоретично, щоб застосувати якісь санкції до порушника, необхідне дотримання формальностей на зразок видання наказу та ознайомлення з ним усіх працівників. Однак на практиці норовливого працівника цілком можуть попросити написати заяву”за власним бажанням”.
Обмеження чи допомога у кар’єрі
Якщо все ж таки офісний одяг дуже”тисне”, і ви б не проти трохи відступити від встановлених правил, психолог радить звернути увагу на свого шефа. Якщо начальник дозволяє собі деякі вільності при виборі гардеробу, ви цілком можете взяти з нього приклад. Головне - не порушувати закони ділового стилю першим.
Зовсім інша справа, якщо ви хочете домогтися підвищення посади і зарплатні. Одним підходящим одягом цього, звичайно, не досягти, але щодня натякати керівництву про свої професійні цінності шляхом вибору одягу - цілком у ваших силах.

http://www.dcz.gov.ua
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору