Рівне:

Створення та просування сайтів

Сезон шкільних покупок

Суспільство 02-вер, 2010, 13:369 Lobanovskiy 1 215
Підготовка школярів до нового навчального року – закінчилася. Дітлахи з азартом обирали нові зошити та щоденники, а батьки тільки хитали головами, коли продавці називали ціни. Вже починаючи із середини серпня, канцелярські магазини нагадували вулик. Гаряче було й у відділах, де продають шкільну форму. Продавці мріяли, щоб у них виросла ще одна пара рук. Матері вагалися, що ж обрати. “Провінційка” вирішила підсумувати сезон покупок, а також допомогти тим, для кого він ще не закнчився.

Тонкощі вибору
Діти, особливо ж першокласники, ставляться до вибору майбутнього приладдя з ентузіазмом, їм це нагадує гру. Ну а для батьків день закупок – завше морока. Та не треба підганяти чадо з вибором. Головне – пам’ятати, що перше не завжди буває кращим. Те, що ви виберете сьогодні, буде оточувати школяра щодня. Усі ці канцтовари певним чином формують у дітей естетичні смаки. Крім того, якість канцелярії впливає на здоров’я.
Вибирати слід ретельно. Найважливіше – це зошити й ручка. Продавець канцтоварів пані Галина дає декілька порад для турботливих батьків: “Ручка має бути класичною, однотонною. Яскраві візерунки відволікатимуть увагу її власника і сусідів. А ще важлива зручність – учень має писати, а не думати, як товсту ручку обхопити пальчиками, та ще й втримати. Щодо паперу у зошитах, то він має бути гладким і білим, без сторонніх вкраплень – залишків деревини, волокон, темних плям. Звертайте увагу, щоб клітинки чи лінії виглядали чіткими та контрастними. Бажано, щоб вони були блакитного, фіолетового та сірого кольорів. Таким чином малюк не напружуватиме зір.” Узагалі дітям пощастило: кожен може знайти собі щось оригінальне. Утім, батьки мають коригувати їхній вибір. Краще, щоб зошити були теплих кольорів, з позитивними малюнками. Нехай вони піднімають настрій.
Ще одна важлива деталь в арсеналі школярів – пенали. Вони бувають з начинням і порожні. Краще придбайте останній і самі докладіть туди усе потрібне, щоб не сумніватися в якості. Вибираючи решту приладдя, зважайте на дрібниці. Наприклад, клей купуйте твердий – олівцем. Він точно не розіллється і не зіпсує усе в портфелі. А надто яскраві акварельні фарби запросто можуть виявитись токсичними…
Коли вже все придбали, то подумайте про головне – про ранець. Носити вашому чаду доведеться таки багато, а хребет у дитини лише розвивається. Тому не шкодуйте грошей – беріть ортопедичний. Його тверда спинка оптимально розподіляє навантаження. Ширина ранця не повинна перевищувати ширину плечей дитини. Стежте, щоб він не опускався нижче попереку, а розташовувався прямо на спині дитини.
Базар – не ярмарок
Нині є дивна тенденція: на базарах продавці нудьгують, а в магазини не протиснешся.
„На ринку, може, й дешевше, але я хочу, щоб у мого сина були якісні речі. Не люблю китайське, бо воно недовговічне”, – каже молода мама Вікторія.
В народі побутує стереотип, що на базарі дешевше. Ціни на ринку та в крамницях справді відрізняються. Втім, часто на користь магазинів. На приклад на базарі вітчизняний зошит на 12 аркушів коштує 1,50 грн., а в одному із центральних магазинів – 1,25 грн. Натомість, усі продавці зізнаються, що цьогоріч ціни таки зросли. Де справді може виявитись дешевше, то це на гуртівнях. Щоправда, й там кажуть, що в порівнянні з минулорічними ціни зросли на 30-50 %.
Цьогоріч в Рівному функціонує і шкільний ярмарок, проте більшість матусь та школярів, все ж віддають перевагу магазинам канцтоварів, мотивуючи це більшим вибором.
Форма – окрема
історія
Багато шкіл зараз вимагають, щоб учні ходили у формі. Здебільшого обмеження одне – у кольорі. Форму можна придбати, але знову ж таки на свій страх і ризик. Ще років два тому Укрметртестстандарт виявив, що виробники шкільної уніформи часто навмисне вказують на ярлику одягу неправильні дані про склад тканини. Насправді ж там – сто відсотків синтетики. Тому ліпше купувати тканину самому і шити. Та все ж, якщо ви вирішили купити готову форму, перш за все звертайте увагу на товарний ярлик, де обов’язково має бути зазначена: адреса виробника, телефон, дата виготовлення, символи щодо догляду, сировинний склад, вимагайте документи, які підтверджують якість цієї продукції (сертифікат, паспорт якості, декларацію про підтвердження відповідності і гігієнічний висновок). Звичайно, пересічному покупцеві важко зрозуміти, що його обдурюють. Але тканину, наприклад, можна спробувати на дотик. Якщо вона м’яка, приємна, “не кусається”, тоді вже є шанс, що це не цілком штучний матеріал. А синтетика “дзвенить”.
І не забувайте, що коли вибираєте чи шиєте дитині форму, прислухайтесь до її побажань. Не треба купувати сину чи дочці те, що їй не подобається, адже неприязнь до форми може перенестися на увесь навчальний процес.
Ціна ж на шкільну форму залежать від вимог, побажань та можливостей замовників і коливається в межах 300 – 500 грн.
Щоб купити все необхідне для школяра до 1 вересня, батькам, навіть за найскромнішими підрахунками, довелося викласти не менше 1000 гривень. Та скільки б не коштувало зібрати дитину у школу, варто пам’ятати, що приладдя - лише зовнішні атрибути, головне - бажання дитини вчитися. Це у школі важливіше, аніж модні ранці та пенали.
Ольга БОЙКО,
Рівне
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору