Рівне:

Створення та просування сайтів

Волинські митники вилучили у поляка унікальну колекцію монет

Волинська область 03-вер, 2010, 09:419 Lobanovskiy 1 200
Унікальну нумізматичну колекцію вилучили волинські митники. Автотурист із сусідньої Польщі не показав майже півсотні монет часів Римської й Російської імперій. Як наслідок - утратив раритети, які віз в Україну, й амплуа законослухняного європейця.
Поїхав на вікенд в Україну й спіймався. Виявляється, за недекларування історичних реліквій карають. Хоча чоловік стверджує, в усьому винен його давній приятель-нумізмат. Це він, мовляв, попрохав перевезти до Ковеля злощасного пакунка. Сказав, у середині чотири десятки мідяків.
Олександр Назарук, керівник митного поста Ягодин:
- Цю колекцію ввозив громадянин Польщі. Пенсіонер, колишній працівник правоохоронних органів. Як він розповідає, не знаючи, що в цьому конверті знаходиться. Речі знаходилися у його дорожній сумці. Були виявлені митної служби разом з прикордонником, і була проведена експертиза, що встановила: товар має історико-культурну цінність.
І неабияку. Монети царські, а ще - прусського кайзера Вільгельма. Геть усі - срібні, понад десять грамів кожна. Цей скарб, кажуть науковці, - заповітна мрія будь-якого музею. На чорному ринку за один такий раритет правлять до півтори тисячі гривень.
Світлана Федонюк, керівник прес-служби Ягодинської митниці:
- Монети дуже цікаві. Хоча їх вартість оціночна, на перший погляд, не дуже висока - понад 13 тисяч гривень - але це найнижча оцінка. Ми не говоримо зараз про аукціонну вартість монет. Там є монети Римської імперії, загально німецьких земель 18-19 століть, Російської імперії часів Миколи 2 і Олександра 2.
Загалом волинські митники вилучили аж 47 монет: 21 срібну і двадцять шість - бронзових і латунних. Римські гроші викарбувані головно за імператорів - Марка Аврелія й Гордіана 3-го. Експерти кажуть, навіть в Італії, на батьківщині цих правителів, таких монет і вдень зі свічкою не знайдеш.
Світлана Федонюк, керівник прес-служби Ягодинської митниці:
- Колекцію вилучено. Зараз вона знаходиться на відповідальному зберіганні на складах Ягодинської митниці. Подальшу долю колекції встановить суд.
За якою статтею судити перевізника унікальних монет - "не декларування" чи "приховування товару від митного контролю", слідство повідомить за місяць.

Олександр Стерничук, Інна Суховерхова.
http://ntn.ua/uk/news/contraband/2010/09/02/4417
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору