Рівне:

Створення та просування сайтів

КАЛЕНДАР САДІВНИКА-ГОРОДНИКА

Порадниця 17-вер, 2010, 11:259 Lobanovskiy 3 626
ВЕРЕСЕНЬ
У саду
Збирають урожай фруктів. Якщо потрібно, після збору врожаю дерева поливають (волого-зарядковий полив – 30-50 л на кв. м). Перекопують ґрунт довкола стовбурів, очищують сад від рослинних залишків і сміття. Пересаджують на нове місце саджанці більш ніж 3-річного віку. Якщо потрібно, поливають смородину, аґрус, малину, борються зі шкідниками, розпушують ґрунт. Особливої уваги потребують нові плантації полуниці. Упродовж місяця після посадки ґрунт під полуницею має бути вологим. Підсипають оголені корені, мульчують ґрунт, видаляють вуса у ремонтантних сортів – щоб краще плодоносили. Хто не встиг у серпні, може висаджувати полуницю і у вересні.
На городі
Збирають урожай і заготовляють насіння овочевих культур. На початку вересня в захищений ґрунт висаджують розсаду огірків, помідорів. Викопують і пересаджують у ящики коренеплоди петрушки, селери, багаторічної цибулі.
ЖОВТЕНЬ
У саду
Насамперед у жовтні поливають дерева й кущі. У цьому ж місяці проводять основну підгодівлю дерев і кущів органічними та фосфорно-калієвими добривами. Суницю добре підгодувати попільним лугом або просто посипати землю в міжряддях деревною золою (при приготуванні попільного лугу беруть дві склянки попелу на 10 л води, для дезінфекції в розчин додають марганцевокислий калій). Використовують попільний луг і для підгодівлі дерев. При перекопуванні ґрунту на садовій ділянці ліпше використовувати не лопату, а вила - в цьому випадку менше ушкоджуються поверхневі корені, особливо у ягідних чагарників. Ґрунт у малиннику зазвичай не перекопують протягом усього року, в тому числі й восени, - його лише злегка спушують і мульчують (засипають сухим торфом, гноєм).
На городі
На городі обробляють ґрунт під посадки майбутнього року. Вносять органічні або мінеральні добрива, землю перекопують, заглиблюючись на 25-30 см, але грудки не розбивають. Так земля краще промерзне й накопичить більше вологи при таненні снігу навесні. Готують грядки для підзимової сівби холодостійких культур: салату, кропу, цибулі, буряка, петрушки, шпинату, редиски, моркви, селери та ін. Саму сівбу найчастіше проводять у листопаді при настанні стійкого похолодання, коли температура ґрунту знизиться до мінус 2-3°С. Висаджують ревінь, естрагон, щавель та інші культури розподілом кущів із старих посадок. Збирають опале листя зі всієї ділянки й закопують в огірковий парник або закладають у компостну купу. Вкривають листям насадження меліси, цибулі, коренеплодів, що залишаються на зимівлю. Набирають у поліетиленові торбини землю для закладки розсади навесні - не менш як 6 відер. Землю беруть із незараженої фітофторою ділянки (де росла чотирирічна суниця), з унесенням суперфосфату (1 ст. ложка на відро).
ЛИСТОПАД
У саду
Сад спустілий - дерева і ягідні кущі підготувалися до суворої зими. Але це аж ніяк не означає, що садівник не повинен допомагати їм у цьому. Вже на початку листопада, аби захистити сад від майбутніх морозів, обв’язують штамби та скелетні гілки плодових дерев, притіняють їх різними підсобними матеріалами. До речі, ці прийоми допомагають активно боротися з гризунами. Після листопаду добре помітні кубла шкідників - їх вибирають і знищують.
Зі штамбів дерев знімають ловецькі пояси, з гілок видаляють зимуючі кубла білана, кладки яєць непарного шовкопряда. З дерев і ґрунту збирають гнилі плоди, старе листя і рослинні залишки декоративних та овочевих культур, що залишилися, й усе це знищують. Розпушують ґрунт навколо дерев і кущів, а навколо осінніх посадок його мульчують торфом, перегноєм або іншими утеплювальними матеріалами, але не соломою. Штамби молодих плодових дерев захищають від мишей і зайців, починаючи зі щойно посаджених саджанців та закінчуючи 12-річними деревами, тобто доти, доки дерево не утворює огрубілу кору. Толь і руберойд накладають на увесь штамб - від поверхні ґрунту до першого сучка, міцно зав’язують у трьох місцях прядивним шпагатом. Нижній край обв’язування трохи втоптують у ґрунт і злегка приколюють. Посадки суниці перед настанням зими мульчують торфом, листям, опалою хвоєю, щоб узимку затримувати й накопичувати сніг. До настання морозів, на початку листопада, спускають воду з труб, баків і бочок, а також невеликих водойм. Якщо ґрунт сухий, то цією водою поливають дерева. Після перших снігопадів відтоптують сніг на пристовбурних колах, попередньо підгорнувши його до штамбів.
На городі
У першій декаді листопада завершують підзимовий посів холодостійких овочевих культур, а також збір пізньої капусти та її квашення. Свіжі качани закладають на зберігання. Сушать на зиму пряні коренеплоди й зелень петрушки, селери, пастернаку і кропу. Помийте, просушіть і приберіть під навіс інвентар, поливні шланги, кілки, парникові рами. Приготуйте і накрийте ґрунтові суміші для теплиць, парників, скляночок. Заготовляйте опале листя, складаючи на компостні купи, а якщо використовуватимете його для біопалива - накрийте плівкою або щільно укладіть, не допускаючи зволоження.
„Сім’я і дім”
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору