Рівне:

Створення та просування сайтів

Озоновий шар відновиться до 2048 року - ООН

Цікаво 23-вер, 2010, 12:499 Lobanovskiy 1 065
Озоновий шар більше не зникає. Він повністю відновиться до 2048 року, запевняють експерти ООН.

Завдяки припиненню використання у виробництві холодильників та аерозолів майже 100 небезпечних речовин, подальше виснаження озонового шару вдалося зупинити, повідомляє „The Daily Mail”.
Хоча відновлюватися він досі не почав, учені впевнені - це справа часу. До середини сторіччя озоновий шар має досягти того рівня, який мав до 1980 року. Аби ж зникла щорічна весняна озонова діра над Антарктикою, знадобиться на 25 років більше.
Доповідь, представлена Програмою ООН з навколишнього середовища (UNEP) та Світовою метеорологічною організацією ООН (WMO), була складена 300 науковцями.
Вони підтвердили ефективність заходів, вжитих у рамках Монреальського протоколу з речовин, що руйнують озоновий шар.
Враховуючи ж те, що багато з цих речовин водночас є й потужними парниковими газами, результатом також стала “побічна користь у вигляді зменшення кліматичних змін”, зазначається в доповіді.
У 2010 році обсяги скорочення викидів руйнівних для озону речовин виявилися у п’ять разів більшими порівняно із запланованими Кіотським протоколом заходами щодо викидів парникових газів.
Завдяки заходам, що було вжито задля захисту озонового шару, вдалося запобігти мільйонам випадків захворювання на рак шкіри в усьому світі. Адже саме озон у стратосфері відповідає за поглинення небезпечних ультрафіолетових променів Сонця.
“Без Монреальського протоколу та пов’язаної з ним Віденської конвенції рівень озоноруйнівних речовин в атмосфері до 2050 року міг би зрости в десять разів”, - стверджує один з експертів.
“У свою чергу, це могло спричинити на 20 мільйонів більше випадків захворювання на рак шкіри та на 130 мільйонів випадків - утворення очної катаракти, не говорячи про шкоду для людської імунної системи, дикої природи та сільського господарства”, - додає він.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору