Рівне:

Створення та просування сайтів

Книжковий всесвіт епохи Середньовіччя

Суспільство 23-вер, 2010, 13:019 Lobanovskiy 1 128
Раритетні книги XVI – першої половини ХІХ ст. із колекції волинських князів представлені у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

В експозиції - книги із філософії, історії, теології, географії, етики, юриспруденції і навіть романи, часописи та мемуари, в основному, французькою мовою. Найціннішими на виставці є примірники із венеціанського видавничого дому Мануціїв та нідерландського – Ельзевірів. Датуються вони XVI – XVIІ століттям.
І хоча приватні бібліотеки князів налічували тисячі різноманітних книг до наших днів дійшла лише їх невелика частина, яку не знищив час, війни, пожежі та потопи.
- Колекція, загальною кількістю майже півтисячі експонатів сформувалася впродовж двох десятиріч і на сьогодні є однією з найбільших на Волині, - розповідає старший науковий співробітник відділу історії Рівненського обласного краєзнавчого музею Ольга Морозова. – Нині, музей вперше презентує відвідувачам фондову збірку книг XVI – першої пол. ХІХ ст. На жаль, зараз ми змогли виставити лише 120 найцінніших книг. Унікальністю деяких з них є те, що вони були видані ще при житті авторів.
В основі зібрання – книги з приватних бібліотек волинських князів Любомирських, Валевських, Стецьких, Карвіцьких, які комплектували їх відповідно до вимог доби Просвітництва. Більшість видань французькою мовою, адже Франція у XVIII ст. була законодавицею моди, крім того, польські патріоти покладали на неї великі надії у справі відродження державності, втраченої внаслідок трьох поділів Польщі наприкінці XVIII ст.
Крім того, на виставці представлені видання німецькою, польською і російською мовами, надруковані у XVIII – першій половині ХІХ ст. в Берліні, Варшаві, Кракові, Москві, Санкт-Петербурзі.
До краєзнавчого музею книги потрапили з обласної бібліотеки сорок років тому. Нині ж унікальними стародруками, ціна яких на аукціонах сягає 30-40 тисяч доларів, можуть насолоджуватися всі охочі.
Вікорія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору