Рівне:

Створення та просування сайтів

Викрадені церковні дзвони тернопільські оперативники знайшли в одному із сіл Хмельниччини

Тернопільська область / Хмельницька область 29-лис, 2010, 09:379 Lobanovskiy 933
Резонансну крадіжку розкрили тернопільські розшуківці. Міліціонери затримали трьох крадіїв із Закарпаття, які спокусилися на церковні дзвони у невеличкому селі Комарівка Бережанського району. Майно, яке належить парафіяльній громаді, правоохоронці привезли на Тернопілля з одного із сіл Теофіпольського району Хмельницької області. Саме там злочинці переховували крадене.
Мешканці невеличкого села, де трохи більше сорока осель, не могли повірити у те, що сталося в ніч з восьмого на дев‘яте листопада. Селяни плакали на подвір”ї невеличкої церкви, дивлячись на опустілі дерев’яні дзвіниці. Саме на них ще вчора красувалися два дзвони, привезені з Польщі – великий стокілограмовий «Святий Архистратиг Михаїл» та менший тридцятикілограмовий «Христа Царя».
Кошти на більший дзвін по крупиці збирали усі мешканці Комарівки , а на менший гроші пожертвувала жителька села, тяжко заробляючи їх за кордоном.
Дзвони покрили бронзою, прикріпили до дзвіниць і, здавалося, вони довго служитимуть парафіянам. Але, як виявилося, сподобалося церковне майно ще й злодіям із Хустського району Закарпатської області.
Троє підозрюваних у крадіжці працювали на будівництві церкви в Івано-Франківській області. Звернули увагу на сказане тамтешнім священиком, що йому скоро доведеться купувати дзвони, за які треба багато заплатити. Саме це наштовхнуло трьох чоловіків на крадіжку.
Проїжджаючи Тернопіллям, уважно придивилися до сільської церкви на Бережанщині. Точніше, до нових дзвонів, що виблискували на дзвіниці. Вирішили, що легко справляться. Навіть приготували невеличку драбину для нічної крадіжки.
Наступної ночі автомобілем ВАЗ-2115 знову приїхали в село. Під покровом ночі зробили те, що надумали. Дзвони знесли на руках до дороги, там з них зняли металеві кріплення, повантажили в автомобіль і подалися геть. Подумали – шукайте тепер вітру в полі. І справді, злодії добре замаскували крадене. Вони відвезли дзвони додому до тещі одного із злочинної зграї. Жінка й гадки не мала, що прийняла крадене з церкви у сусідній області.
Міліціонери тим часом розплутувати крадіжку. Ретельно перевіряли усі версії, опитуючи людей не тільки у Комарівці. Оперативники побували в селах сусідніх областей, які межують із Бережанським районом. Перевіряли усі пункти прийому металобрухту, а також тих, хто раніше займався крадіжками з церков. Але пошуки на початках виявилися безрезультатними. Стривожені люди не переставали запитувати у міліціонерів, коли ж ті знайдуть крадіїв. У селі вже й не вірили, що їхні дзвони не пошкоджені.
Оперативники обласного управління карного розшуку продовжували збирати матеріали, розширюючи коло пошуку. Як повідомив начальник УМВС України в Тернопільській області, генерал-майор міліції Федір Бортняк, міліціонерам довелося неодноразово побувати в Івано-Франківській, Львівській, Хмельницькій, Закарпатській та інших областях, щоб розплутати злочин, розкриття якого стало справою честі. Двох крадіїв із Закарпаття вони затримали у Хмельницькій області, ще одного зі злодійської зграї - на Закарпатті. Операції відбувалися одночасно, щоб ніхто зі зловмисників не втік.
Міліціонерів також хвилювало, щоб злочинці не знищили церковні дзвони. На щастя, цього не трапилося, лише на одному зловмисники відбили букву, аби перевірити цінність металу.
Серед затриманих – один раніше судимий за крадіжки. Усім їм від двадцяти семи до тридцяти семи років.
У затриманих вилучено автомобіль, злодійське знаряддя, яким вони користувалися тієї ночі.
Щодо крадіїв порушено кримінальну справу за статтею 185 (частина 2) Кримінального кодексу України. Міліціонери перевіряють затриманих на причетність до скоєння інших злочинів. Триває розслідування.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору