Рівне:

Створення та просування сайтів

ПРО ВАЗУ ГАРНУ І БАЙДУЖІСТЬ БЕЗБАРВНУ…

Особливий погляд 23-гру, 2010, 12:089 Lobanovskiy 1 655
Так сталося, що у Млинові вода і земля водночас розсекретили таємниці, які упродовж десятиліть були заховані від людського ока.

У той день, коли у водах Ікви виявили і знешкодили мінометну міну часів Великої Вітчизняної війни, біля центрального корпусу державного технікуму ветеринарної медицини ківш екскаватора з двометрової глибини траншеї дістав велику вазу з написом польською мовою. Очевидно, ця знахідка була окрасою садиби графа Олександра Ходкевича. Зі слів графської покоївки Ядвіги Демидюк, котра і через сім десятиліть після подій, які відбувалися у 1939 році у графському маєтку, чітко пам’ятає кожну річ, кожен штрих далекої минувшини. Якраз у тому році, коли родина Ходкевичів залишила Млинів, у зв’язку із нападом гітлерівської Німеччини на Польщу і початком визвольного походу Червоної Армії у західні області України, на території маєтку були закопані, а також спущені у річку і ставок скульптури, статуї та інші речі із сімейної колекції Ходкевичів.
Знахідка зацікавила краєзнавців із Дубна, Дубенське телебачення цей сюжет, а також про скульптури із садиби Анатолія Банади транслювало у новинах. На жаль, працівники Млинівського краєзнавчого музею не приділили цим експонатам уваги. До речі, як і обезглавленому погруддю Афродіти, знайденого автором цих рядків кілька років тому неподалік музею. Про цю знахідку інформували кілька друкованих засобів масової інформації, телебачення. Мабуть, не годиться ігнорувати минувшиною рідно краю тим, хто покликаний зберігати і примножувати її надбання.
Микола МУЛЯР, наш громадський кореспондент.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору