Рівне:

Створення та просування сайтів

На Буковині 14 будинків сповзають у прірву разом із зсувом

Чернівецька область 14-лют, 2011, 09:099 Lobanovskiy 1 086
До нових умов звикають мешканці села Бочківців, що на Буковині: тамтешній люд уже навчився жити над прірвою. Протягом десятиріччя 14 будинків поволі сповзають у неї разом із землею. Завдяки рясним опадам за останній тиждень зникли гаражі, сараї та більша частина подвір'я. Тільки дивом іще ніхто не постраждав, а влада не звертає на те уваги.
Сергій Шкляренко щодня з острахом виходить на вулицю і спостерігає за тим, як зникає його подвір'я, кухня та гараж. Дочці своїй забороняє ночувати вдома, боїться біди.
Сергій Шкляренко, постраждалий:
- Це все рушиться на очах, і такими темпами 8 березня ми не будемо знати, де зустрічати, - чи на вулиці, чи взагалі нас може засипати в любий час. Ми спимо і чуємо, як хата тріщить по швах, як гвозді виходять з деревини, і це ми все чуємо вдень і вночі.
Сім'ї Шкляренків подітися нікуди. Родичів немає, а зводити новий будинок коштів не вистачить. Всі свої речі спакували, перенесли у найвіддаленішу від прірви кімнату і чекають допомоги.
Надія Шкляренко, постраждала:
- Кожного тижня на метр - на два все руйнується прямо на очах. Просто і на це неможливо дивитися. Такий стан розпачу, безнадії. Дуже важко на це все дивитися.
Сусіди Шкляренків - пенсіонери, які не лише живуть без землі під ногами, але й без тепла. Працівники газової служби через небезпеку руйнації будинку вимкнули їм газопостачання. Люди в розпачі, а місцева влада розводить руками. На прохання сільського голови про допомогу - жодної реакції.
Ніна Боднар, Бочковецький сільський голова:
- Це взагалі дивитися страшно, не те, що жити. А тут проживають діти малі, неповнолітні діти, тут проживають пенсіонери. Ні в якому разі люди тут не можуть проживати, ні в якому разі. Я думаю, що люба людина, проста людина, віруюча, невіруюча, з посадою, не з посадою, люба людина скаже, що тут проживати вкрай небезпечно для життя.
Ситуацію ускладнює ще й те, що в зону зсувів потрапляють об'єкти державного значення.
Анатолій Мойсов, депутат Хотинської районної ради:
- Є ряд стратегічних об'єктів, які дійсно хвилюють. Це дорога, значна дорога державного значення по вивозу деревини. Крім цього, водогін старий і новий, який постачає сьогодні школу, лікарню і ряд житлових будинків. Це газопровід, який постачає два села Грозинці і Бочківці, і лінії електропередач високої напруги 30 тисяч вольт.
Володимир Старчак, заступник голови Хотинської районної адміністрації:
- Цей зсув посилюється тим, що йде стік води. Нижче зсуву там розміщувався старий цегельний завод, який вибирав глину з кар'єра, і, таким чином, земля має куди сунутися, і цей зсув, по оцінкам інституту, буде просуватися і надалі, тобто, під загрозою за невідомий час дорога і друга сторона дороги.
Поки районна адміністрація попросила в держави хоч 400 тисяч гривень, щоби переселити мешканців найнебезпечніших 4 будинків. Люди ж продовжують чекати допомоги.
Віктор Мельничук, постраждалий:
- Зранку виходжу до корови, як завжди, виходжу - половина притули метрів три з одного боку, корова стоїть на дошках. Прийшлося розбивати стіну, ясла, і через передню стіну виводити корову.
Олег Тодеріко, постраждалий:
- Пропало 12 років життя. Це - в першу чергу, а по-друге - будинок і всі будівлі, які є, їх уже практично немає.

Людмила Григорчук, Сергій Льоткін.
http://ntn.ua/uk/news/catastrophes/2011/02/11/5386
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору