Рівне:

Створення та просування сайтів

Свято Героїнь

Суспільство 04-бер, 2011, 13:129 Lobanovskiy 1 389
Його відзначили вперше патріоти міста Костопіль в актовій залі міської ради в останню неділю лютого. Воно зародилося в 50-их роках минулого століття у діаспорі, коли весь світ сколихнула звістка про повстання українських політв’язнів у таборах Норильська, Воркути, Кінгіру.


Найбільш вражаючою у цих подіях була участь у повстанні жінок (переважно українок), які беззбройні виступили перед радянськими танками, направленими на придушення повстання. Жінки прагнули захистити повстанців від розправи, вважаючи, що військові не вбиватимуть беззбройних жінок… Проте танки не зупинились…
Після цих подій і виникла думка започаткувати свято для вшанування українських жінок і тих, що загинули під радянськими танками, і всіх героїнь, якими споконвіку багата українська земля.
З 1993 року Свято Героїнь утверджують в Україні. Але, на жаль, воно не має широкого розголосу та належного трактування. Чому смае лютий вибраний для цього свята? Кілька обєктивних факторів підказали такий вибір. Адже у цьому місяці народилася одна з найталановитіших й наймужніших дочок України - Леся Українка - жінкка, яка продемонструвала надлюдську силу в протистоянні нелюдській недузі. Усвідомлюючи свою приреченість, вона не лише не впадала у відчай сама, а палким словом кликала до мужності і подвигів здорових і сильних. І за дивним збігом, саме у цьому місяці завершили своє земне життя українські патріотки Ольга Бесараб, Олена Теліга, Наталка Вінників, Дарія Гнатківська, Олена Антонів, Марія Лаврів, Наталя Шухевич, Ганна Рощинська… Про них та багатьох інших треба згадувати в це Свято. На їхніх прикладах виховувати сучасне покоління.
Про важкий життєвий щлях жінки розповіла незламна патріотка духу і славна берегиня роду з селя Моквин, член сільського осередку Союзу Українок, поетеса, активістка гуртка «Моквинські хуторянки» Катерина Гурина, доповнюючи цікаву розповідь своїми віршами. А колишня вихователька дитсадка №5 «Ромашка» Анастасія Борейчук розповіла зворушливо пр ппро роль жінки у вихованні дітей, формуванні нової генерації людей.
Ведучі свята, представники молодого покоління Юрій Кравчук та Вікторія Марчук, низько вклонились і щиро подякували жінкам, що були присутні на святі, а народний вокальний гурт з районного будинку культури «Тризуб» порадував присутніх на святі професійним виконанням козацьких, повстанських і народних пісень. Слова вдячності висловили головний спеціаліст міської ради Олег Моторко, голова районного осередку «Жінки Батьківщини» Галина Веремчук, голова громадянської ради райдержадміністрації Олексій Грипіч.
Вважаю, що в українок має бути таке державне свято.
Галина НОВАК,
Костопіль.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору