Рівне:

Створення та просування сайтів

Чи було в Яринівці язичницьке капище?

Особливий погляд 17-бер, 2011, 12:529 Lobanovskiy 2 458
На околиці маленького села Яринівка, що входить до Грушівської сільської ради, видніється пагорб, із якого виступають брили світло-рожевого каменю м’якої породи. Зараз важко уявити, яким був початковий вигляд цього природного утворення, бо значна частина матеріалу вибрана, хоч на фундаменти він не підходить через крихкість і властивість вбирати вологу. Проте, гарні з декоративної оцінки камені вже прикрашають приватні торгові заклади й садиби, а батьки влаштували в місцевій річці „скелі” для стрибків дітвори у воду.

Та найцікавішим є те, що за розповідями місцевих жителів, невідомі заїжджі натрапили тут на камінь із загадковими геометричними знаками, яких природа не могла створити, і ніби то забрали в район для вивчення. Проте, слідів знахідки в районі немає, як, очевидно, і в області, через активізацію „чорних археологів”, а то й просто ділків, спритних до заробляння на екзотиці ландшафтного дизайну на подвір’ях багатих людей. А може, до появи сіл Грушівської сільради (перша згадка про саму Грушівку із 42-ма димами відноситься до 1629 року) тут було древлянське поселення, а пагорб із виходом каменю на поверхню, слугував язичницьким капищем з ідоложертовним олтарем?
Березнівський краєзнавець Віктор Боровець дотримується думки, що наше Полісся анітрохи не бідніше від інших регіонів України в історичному контексті – воно просто найменш вивчене. Сам ентузіаст, родом із села Бистрич, ще зі шкільних років , натрапивши на викопні рештки знарядь на протилежному березі Случа, відкрив давнє поселення – ровесник єгипетської цивілізації, про яке в такому означенні переповіли ряд газет. Він також встановив сліди 7 древніх городищ уздовж Случа, починаючи з Маринина. До речі, і сучасні села району згустилися вздовж Случа, причому одне з них закріпило назву Городище, інше – Князівна (раніше Князь-село).
На підтвердження думки краєзнавця скажу, що під час навчання на історичному факультеті користувався підручником з археології, який подавав відомості про дослов’янське житло у вигляді напівземлянки біля села Моквин Березнівського району і дослов’янське поховання в амфорі на території Гощанського району. На сьогодні достеменно встановлено, що межі найдревнішої у світі трипільської цивілізації доходили до Полісся, і зображення чоловічого й жіночого начала ”інь” та „янь”, яке приписується китайським міфам, зустрічається в трипільській орнаментації.
Зрозуміло, що відповідь на поставлене автором запитання мали б дати фахівці. А ще хотілося, щоб на сторінках „Провінційки” небайдужі до рідної історії люди, поділилися думками про сліди пам’яток древності на території нашого поліського краю. Любімо ріднокрай, що починається зі свого порога.

Перто ЖЕЛІНСЬКИЙ,
Березне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору