Рівне:

Створення та просування сайтів

У РІВНОМУ ВІДБУДЕТЬСЯ ПОКЛАДАННЯ КВІТІВ ТА МІТИНГ БІЛЯ ПАМ’ЯТНИКА КЛИМУ САВУРУ

Рівненська область 03-лис, 2011, 11:469 prov 1 112
У п’ятницю, 4 листопада біля пам’ятника Климу Савуру (м.Рівне, вул. Соборна, 16) за ініціативи Рівненської міської організації УНП та за підтримки заступника міського голови п. Галини Кульчинської відбудуться заходи із вшанування пам’яті полковника УПА, головного командира УПА-Північ Дмитра Клячківського (Клима Савура).
Захід, присвячений 100-річчю з дня народження видатного командира УПА розпочнеться о 10.00 годині з покладання квітів, після чого відбудеться мітинг.
Запрошуємо представників ЗМІ та усіх патріотів краю приєднатися й взяти участь у заході.

ДОВІДКОВО. Клячківський Дмитро (Клим Савур) народився у місті Збаражі Тернопільської області. Син бідних селян, за іншими даними — син банківського клерка. Закінчив Станіславську гімназію, студент юридичного факультету Львівського університету, член ОУН, відбув службу в польській армії. Працював у «Народній торгівлі» у Станіславові в 1934 році.
У жовтні 1937 р. був заарештований польською поліцією, деякий час перебував в ув'язненні. Згодом член Управи спортивної організації «Сокіл» у Збаражі у 1938 році. Обласний провідник юнацтва ОУН Станіславівщини (1939—1941), де займався організаційною роботою серед молоді.
Заарештований НКВС у Львові, засуджений на Процесі 59-ти до смертної кари, яка була замінена на 10 років тюремного ув'язнення. У липні 1941 року втік з Бердичівської тюрми.
Із січня 1942 року — Провідник ОУН м. Львова, Крайовий Провідник ОУН ПЗУЗ ; член Проводу ОУН, організатор і перший командир УПА в 1943 році. Іменований майором та призначений крайовим командиром УПА-Північ з 1944 року. Член ГВШ УПА.
Відіграв значну роль в організації та розбудові відділів УПА на Поліссі і Волині. Займався розробкою тактики боротьби з гітлерівцями, формуванням кінних підрозділів УПА, організацією самооборони та ін.
Загинув у бою з переважаючими силами НКВС біля Оржівських хуторів Клеванського району на Рівненщині. Посмертно іменований УГВР полковником УПА.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору