Рівне:

Створення та просування сайтів

На Рівненщині проведено перевірки додержання вимог законодавства у сфері поводження з відходами

Рівненська область 04-лис, 2011, 10:509 prov 1 233
Органи прокуратури Рівненщини перевірили, як органи влади та місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ та організацій дотримуються вимог Закону України "Про відходи", іншого природоохоронного та санітарного законодавства щодо поводження з відходами
У результаті проведених перевірок порушникам законодавства внесено 138 документів прокурорського реагування, за наслідками їх розгляду до відповідальності притягнуто 164 посадових особи, відшкодовано до бюджету 80 тисяч гривень збитків, завданих довкіллю.
Зокрема, встановлено, що в нашій області близько 100 суб’єктів господарювання, робота яких пов’язана з експлуатацією місць видалення відходів, не отримали цьогоріч дозволи на утворення чи розміщення відходів. З огляду на те, що такі порушення можуть призвести до заподіяння шкоди здоров’ю населенню та інтересам держави у вигляді неконтрольованого розміщення на території нашого краю відходів, прокуратура області внесла у квітні і жовтні цього року начальнику Держекоінспекції в області подання з вимогою активізувати державний контроль з цих питань.
Перевірками додержання природоохоронного законодавства в органах місцевого самоврядування виявлено, що в порушення вимог Закону України «Про відходи» відсутні паспорти місць видалення відходів у Сатиївській і Семидубській сільських радах, в той час як кошти на їх виготовлення наявні в місцевих природоохоронних фондах. На усунення виявлених порушень Дубенський міжрайонний прокурор вніс сільським головам цих рад подання, які перебувають на розгляді.
З аналогічних підстав внесено ще 16 приписів сільським головам у Гощанському, Зарічненському, Рокитнівському, Млинівському районах. За результатами розгляду 7 документів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто вже 4 посадові особи сільських рад, виготовлено 7 паспортів місць видалення відходів.
Перевірки в діяльності суб’єктів господарювання також засвідчили про численні порушення. Для прикладу, працівники РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» вивозили упродовж 2010 року на сміттєзвалища осад очисних споруд на місця видалення відходів без виготовлення екологічного паспорту та погодження екологічної служби і пожежної інспекції. На усунення виявленого порушення директору цього підприємства прокуратурою області внесено припис.
Прокурори Здолбунівського та Володимирецького районів виявили, що службові особи районних лікарень без дозволу органів санепідслужби, не дотримуючись вимог «Правил проведення утилізації та знищення неякісних лікарських засобів», знищили сироватки, термін використання яких закінчився. А працівники Оженинської амбулаторії сімейної медицини, що в Острозькому районі, спалили на відкритому повітрі використані шприци та системи, що виготовлені з полімерних матеріалів, чим порушили вимоги статті 33 Закону України «Про відходи». На усунення подібних порушень прокурорами внесено головним лікарям вказаних закладів документи реагування.
Захищаючи інтереси держави у сфері навколишнього природного середовища, прокурори насамперед дбають про відшкодування збитків, завданих довкіллю.
Так, лише після втручання прокурора Костопільського району керівник одного із фермерських господарств сплатив екологічний податок в сумі 47 тисяч гривень.
Крім того, на виконання приписів прокурорів Костопільського, Рівненського, Сарненського районів, Млинівського і Рівненського природоохоронного міжрайонних прокурорів ряд суб’єктів господарювання відшкодували 30 тисяч гривень збитків, завданих забруднення (засміченням) земель.
Як засвідчили проведені перевірки, вищезазначені та інші порушення стали можливими через послаблення державного контролю у сфері поводження з відходами. Так, лише на виконання вимог прокуратури області працівниками санітарно-епідеміологічної служби проведено перевірки місць зберігання непридатних пестицидів і агрохімікатів, за результатами яких інформовано голів Зарічненської, Корецької та Сарненської районних державних адміністрацій про необхідність провести знезараження місць розміщення цих відходів.
З огляду на численність порушень у вказаній сфері, прокуратура області ще у червні цього року організувала проведення узгоджених з органами державної влади та контролю заходів, спрямованих на активізацію роботи з питань нагляду за додержанням вимог санітарного, ветеринарного та екологічного законодавства при поводженні з відходами.
Перевірки з цих питань тривають.

Анна-Марія Дзівак,
старший помічник прокурора області
з питань захисту прав громадян
та інтересів держави в екологічній сфері.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору