Рівне:

Створення та просування сайтів

На Рівненщині «підрозділ у тіні» гостинно відчинив свої двері відвідувачам

Рівненська область 14-гру, 2011, 11:259 prov 836
Підрозділ, без якого фактично не розкривається жоден тяжкий злочин. Установа, без досліджень якої не обійтись при розслідуванні будь-якої кримінальної справи. Центр, який, зазвичай, бажає лишатися «в тіні», і не розкривати подробиць своєї діяльності. Але, трапляється, коли таємну завісу все ж підіймають… У науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі при УМВС України 12 грудня відбувся День відкритих дверей.
Цьогоріч поринути у царину експертиз та досліджень, а також дізнатись про те, як найдрібніші деталі стають підказками у розкритті злочину, мали змогу студенти 4-го курсу юридичного відділення Рівненського Державного аграрного коледжу.

На Рівненщині «підрозділ у тіні» гостинно відчинив свої двері відвідувачам


Не встигли студенти ступити на подвір’я центру, як там на них уже чекали оснащені «до зубів» автомобілі: вибухотехнічна, автотехнічна та криміналістична лабораторії, а також усілякі вимірювачі, ліхтарі, чемодани. А найголовніше, фахівці, які знайомили із цим приладдям та відповідали на усі, без винятку, запитання. Після демонстрації вмісту автівок, відвідувачі пройшли у теплі та затишні лабораторії. Начальник НДЕКЦ при УМВС України в Рівненській області Ігор Охримчук, який очолював та супроводжував «своєрідну» делегацію, уміло інформував присутніх про сформовані на території установи криміналістичну, хімічну, вибухотехнічну та біологічну лабораторії, на які покладено функції науково обґрунтовувати доказову базу причетності, або непричетності особи до скоєння злочинів. Варто додати, що фахівцями НДЕКЦ сьогодні опановано проведення майже 32 видів судових експертиз, а такі як: комп’ютерно-технічні, автотоварознавчі, пожежно-технічні, економічні, технічного стану транспортних засобів, впроваджено в експертну практику останнім часом. В ході екскурсії відвідувачам вдалось зазирнути у тонкощі роботи секторів дактилоскопічних досліджень, технічних досліджень документів та почерку, трасологічних досліджень та досліджень зброї, вибухотехнічних та пожежотехнічних досліджень, відділу спеціальних видів експертизи (наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів; імунологічних, цитологічних, одорологічних досліджень та досліджень волосся. У коридорах між лабораторіями було чутно розповіді спеціалістів про головні завдання центру, про проведення судових експертиз, експертних досліджень, наукову роботу у галузі судової експертизи та криміналістики.
Після завершення екскурсії, відвідувачів запросили до класу служби, де Ігор Олександрович Охримчук провів зі студентами цікаву бесіду про можливості експертно-киміналістичної установи, де кожен бажаючий міг висловити свої враження та отримати відповідь на поставлені запитання.
— Саме такі заходи є для молоді чудовою нагодою безпосередньо познайомитися з непростою, але надзвичайно цікавою і важливою професією експерта — зазначив начальник НДЕКЦ при УМВС Ігор Охримчук. — Можливо, свій шлях у виборі фаху та напрямку діяльності у подальшому житті багато хто обиратиме саме завдяки подібним заходам.
Розмірковуючи над вищенаведеним, аналізуючи роботу експертів, мимоволі спадає на думку одна банальна істина – така робота під силу далеко не всім спеціалістам інших сфер діяльності. Але головне, звичайно, полягає в тому, що люди прагнуть жити в цивілізованому суспільстві, в якому поставлено щільний заслін злочинності. І судячи з того, як співробітники НДЕКЦ виконують свою роботу, стає зрозуміло, що у злочинців немає шансів — рано чи пізно вони все одно будуть знайдені і покарані.
Про це Провінційці повідомили Катерина ПОПЕНКО, Ярослав МЕЛЬНИЧУК,
СЗГ УМВС України в Рівненській області.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору